Regele Mihai, așezat în pământ românesc. Românii l-au condus pe fostul suveran pe ultimul drum

Pământul românesc l-a primit ieri pentru totdeauna pe Regele Mihai. Românii l-au condus pe fostul suveran pe ultimul drum, de la Palatul Regal la Catedrala Patriarhală, apoi la Gara Regală Băneasa şi, de acolo, la Curtea de Argeş. Peste tot, mulţimea l-a aclamat şi i-a adus flori într-o imensă şi impresionantă procesiune, la care au participat zeci de mii de oameni, dar şi regi, regine şi prinţi din toată lumea. După un lung exil şi o istorie nedreaptă, Regele Mihai şi-a găsit liniştea pe veci, alături de Regina Ana, în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeş. În onoarea ultimului monarh al României, la înmormântare, s-au tras 21 de salve de tun.

17 Decembrie 2017, 15:23 (actualizat 17 Decembrie 2017, 16:34) |
Regele Mihai, așezat în pământ românesc
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ziua în care românii și-au luat adio de la Regele Mihai. Întâi a început cu slujbe și rugăciuni la Palatul Regal. Dimineață, puțin înainte de ora 10, au venit în Sala Tronului reprezentanți ai Familiilor Regale din toată Europa. Au depus coroane, cele mai multe cu flori albe, și s-au înclinat la catafalcul fostului suveran. La fel au făcut și președintele Klaus Iohannis și soția sa, dar și alți oficiali ai statului. Nu a lipsit de la ceremonie nici fostul principe Nicolae. În semn de omagiu, reprezentanții principalelor case regale din Europa, fiicele regelui dar și premierul Mihai Tudose au stat de gardă la catafalc. Apoi, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și un sobor de preoți au oficiat o slujba religioasă privată.

În sunet de trompetă, sicriul Regelui Mihai a fost purtat de opt militari din garda de onoare până la catafalcul din piața palatului. Iar clopotele tuturor bisericilor din apropiere au început să bată.

Cortegiul a străbătut pe jos traseul până la Patriarhie. A fost însoțit de reprezentanți ai forțelor terestre, aeriene și navale, precum și de un detașament de la liceele militare, în semn de respect pentru ultimul mareșal al României și șef de stat care a condus țara în vreme de război.

Miile de oameni care l-au întâmpinat au transformat Calea Victoriei într-un drum de flori și lacrimi.

Sicriul a ajuns la catedrală în sunetul clopotelor.

În același loc, fostul suveran a fost uns cu sfântul și marele mir, ca rege al românilor, în 1940. Slujba, la care au participat alături de familia regală și regii, reginele și prinții veniți din toată lumea, a fost ținută de Patriarhul Daniel.

Apoi, cortegiul a pornit spre Gara Regală. De această dată, sicriul nu a mai trecut pe sub Arcul de Triumf, așa cum s-a întâmplat la venirea în București. Dar a fost întâmpinat de jandarmi călare.

În aplauzele miilor de oameni, sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran a fost așezat în vagonul special din trenul regal. Și a pornit pe ultimul drum spre Curtea de Argeș.

Mii de oameni l-au întâmpinat pe rege și și-au luat rămas bun în fiecare gară prin care a trecut.

Și la Curtea de Argeș, sicriul regelui Mihai a fost așteptat de mii de oameni. După slujba de înhumare, ținută în catedrala mănăstirii Curtea de Argeș, sicriul a fost purtat spre Noua Catedrală Arhiepiscopală, acolo unde regele și-a găsit pe veci liniștea, alături de Regina Ana. 21 de salve de tun au fost trase în onoarea sa.

Șapte zile de acum înainte, necropola regală nu va putea fi vizitată.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN MOARTEA UNUI REGE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI