Regele Mihai I al României ştia să cânte la pian şi a compus chiar o piesă

15 decembrie 2017, 20:26

“Poema Română” a lui George Enescu răsuna de fiecare dată în locuință, când cuplul regal se muta in casa noua. Era un fel de binecuvântare muzicală a spatiului. Uneori, Regele şi Regina o ascultau chiar înainte chiar sa isi desfaca valizele.

– Ce muzică vă place?

„Simfonică. Liszt, Beethoven, Chopin. Liszt avea reputaţia că, în concerte, desfunda patru, cinci piane. Şi, într-adevăr, muzica lui este foarte dură. E plină, e foarte plină”.

Pe George Enescu îl învita la Castelul Peleş.

„Pe urmă am fost la concertele lui la Ateneu. Dirija atunci Wagner. Cu Wagner nu prea m-am împăcat niciodată. Tatălui meu îi plăcea mai mult”

Când Regele Mihai a împlinit 90 de ani, Familia a lansat un CD care conţine 15 piese preferat de Majestatea Sa.

„El asculta muzică pentru liniştea sufletului lui. Aşa, noi am fost mai aproape de ţara noastră, care ne-a fost interzisă după cum ştiţi” – Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Pe lângă „Poema Română”, pe CD sunt incluse: „Marşul Carol I”, de Iosif Ivanovici, „Bolero”, de Maurice Ravel şi „Tango Jalousie” de Jacob Gade.

Regele Mihai ştia să cânte la pian şi a compus chiar o piesă.

„Regina povesteşte cum l-a auzit într-o zi pe Rege cântând la pian în salon cu fereastra deschisă spre grădină. Şi cum ştia că nu e nimeni în casă, şi-a spus: nu poate cânta decât el la pian. A intrat şi l-a văzut şi a spus: nu mi-ai zis niciodată că ştii să cânţi la pian. Şi el a spus: da, am învăţat în România, când eram copil” – Principele Radu.

Regele i-a mărturisit Reginei că partitura rămăsese la Foişor. Acela a fost ultimul moment în care Majestatea Sa a atins clapele unui pian. Dan Grigore, pianist al Casei Regale a interpretat piesa la Sala Radio acum 4 ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite