Regele Iordaniei şi-a anulat vizita în România, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasada noastră din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat vizita planificată în România după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat ca ambasada noastră în Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.

25 Martie 2019, 12:05 (actualizat 25 Martie 2019, 18:17) Știrile TVR |

“Decizia a fost luată în semn de solidaritate cu Ierusalimul, după declaraţiile premierului român Viorica Dăncilă, care şi-a exprimat intenția de a muta ambasada țării sale la Ierusalim.

Vizita Regelui Abdullah al II-lea în România, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a fost planificată să includă întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu liderii parlamentului.

În paralel cu vizita, guvernele iordanian și român urmau să semneze un acord, două memorandumuri de înțelegere și un program de cooperare şi se dorea organizarea unui forum de afaceri iordanian-român, cu participarea unor  reprezentanţi ai sectorului privat din cele două țări”, a anunţat Casa Regală din Iordania.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la Washington, că România îşi va muta ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. Anunţul a fost făcut la sesiunea inaugurală a Conferinţei Comitetului Americano-israelian pentru Politici Publice.

“Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a precizat premierul.

Președintele Klaus Iohannis consideră că, prin declarațiile referitoare la mutarea ambasadei României la Ierusalim, prim ministrul Viorica Dăncilă demonstrează ignoranța în domeniul politicii externe și în luarea deciziilor importante ale statului.

Președintele Iohannis a declarat luni seara  că Viorica Dăncilă "a pus pe butuci" o relație foarte bună și îndelungată.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI