Regele Felipe al Spaniei, la Palatul Buckingham. Este prima vizită a unui monarh spaniol la Londra în ultimii 31 de ani

13 iulie 2017, 15:33

Londra a demonstrat că în continuare ştie să organizeze ca nimeni altcineva un eveniment de o asemenea anvergura, cu toată ceremonia şi tradiţiile necesare. Regele Felipe a venit cu soţia sa, regina Letiţia – în sine o figură fascinantă, printre cele mai frumoase membre ale unei case regale din lume şi fostă prezentatoare de ştiri a televiziunii spaniole.

În asemenea vizite însă, protocolul e doar un pretext. Regele Spaniei are pe agendă chestiunea nevralgică a statutului spaniolilor din Marea Britanie, în condiţiile apropiatului Brexit.

Regele Felipe: „În ultimii 30 de ani, mii de britanici s-au mutat în Spania şi mii de spanioli s-au stabilit în Marea Britanie, transformând astfel patriile noastre în casele lor şi creând legături afective foarte puternice. Cu toţii, spanioli şi britanici, fie că sunt muncitori, oameni de afaceri, studenţi, cercetători, profesori, artişti, sportivi, turişti pensionari sau familiile lor, cu toţii contribuie zilnic la apropierea societăţilor noastre”.

Regina Elisabeta a II-a: „Cu o istorie măreaţă pe care am împărţit-o, este inevitabil să existe chestiuni  asupra cărora să nu cădem de acord mereu. Dar forţa prieteniei noastre a generat un spirit persistent de cooperare şi bunăvoinţă.”

O altă chestiune abordată a fost statutul Gibraltarului, teritoriu care şi-a exprimat prin referendum opţiunea rămânerii în imperiul britanic – dar este revendicat de Spania.

Ultima oară când un rege spaniol a fost primit în vizită de stat la Londra a fost tocmai acum 31 de ani. Pe tronul de la Londra era aceeaşi regină Elisabeta – vizitată atunci de tatăl actualului suveran, fostul rege Juan Carlos.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite