Regele copil: Mihai I a urcat pe tron la nici 6 ani. În arhivă s-au păstrat scrisorile trimise de micul monarh bunicii sale, Maria

6 decembrie 2017, 13:58

Regele Ferdinand s-a stins din viață la 20 iulie 1927, din cauza unui cancer de colon.

Moștenitor al Coroanei, Mihai a devenit Rege înainte să împlinească 6 ani.

(w500) Micul Rege

Regele copil începe școala primară la Sinaia, cu profesorul Nicolae Sasu. Scrisorile trimise bunicii sale, regina Maria, și multe dintre caietele elevului regal s-au păstrat.

(w500) Scrisoare

Micul Rege era pasionat de echitație, automobile și mecanică.

Participa la multe dintre sărbătorile regale și oamenii îi arătau respect, chiar dacă pe Tron era un copil.

(w500) Regele cop

În 1928 îl vedem la Alba Iulia, alături de Regina Mamă Elena și Regina Maria, la serbările prilejuite de împlinire a 10 ani de la Marea Unirea.

(w500) Micul Rege

În 1928, mama Regelui cere desfacerea căsătoriei sale cu Carol, care se mutase în străinătate. Curtea de Apel admite divorțul, considerând părăsirea domiciliului conjugal de către Carol al II-lea o insultă gravă la adresa soției.

Carol profită de divergențele politice care existau între liberalii aflați la guvernare și țărăniștii din opoziție și își planifică venirea pe Tron.  După moartea lui Brătianu, guvernul lui Iuliu Maniu îl aduce în România.

(w500) Regele Mih

Revenirea tatălui său în țară l-a marcat profund pe regele Mihai, care avea să povestească reîntâlnirea cu bărbatul înalt, arătos, cu mustață scurtă, pe care nu-l cunoștea, dar care îl strângea foarte tare în brațe, în timp ce mama lui plângea pe tăcute.

După revenirea în țară a lui  lui Carol al II-lea, Mihai a purtat numele de Principe Moștenitor, dar și pe cel de  Mare Voievod de Alba Iulia.

(w500) Regele Mih

Pentru a deveni Rege, Carol al II-lea îi promisese solemn lui Iuliu Maniu, prim ministrul din acea vreme, că întrerupe legătura cu amanta sa,  însă după ce a devenit Rege, a readus-o în țară, iar pe mama copilului său a obligat-o să părăsească România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite