Regele Constantin al II-lea al Greciei a sprijinit Familia Regală a României

Principele Radu a reprezentat-o pe Majestatea Sa Margareta la funeraliile Regelui Constantin al II-lea, care le-a fost naş de cununie. Alteţa Sa Regală a fost întâmpinat la aeroportul din Atena de Adriana Ciamba, însărcinat cu Afaceri al României în Republica Elenă. Familia Regală a României a avut legături strânse cu Familia Regală a Greciei, iar Regele Constantin a vizitat de mai multe ori țara noastră. În 2008, la aniversarea Nunţii de Diamant a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, a acordat şi un interviu Televiziunii Române.

16 Ianuarie 2023, 20:33 (actualizat 16 Ianuarie 2023, 21:24) Știrile TVR |

Când Regele Mihai a fost nevoit să plece în exil, majoritatea liderilor lumii i-au întors spatele. Curtea Regală Greacă şi cea Britanică i-au rămas însă aproape.

Relaţiile de rudenie dintre Casa Regală a României și cea greacă au început în 1921, când doi dintre copiii Reginei Maria şi ai Regelui Ferdinand s-au căsătorit cu prinţi ai Greciei.

Principesa Elisabeta a României şi-a legat destinul de moştenitorul tronului, George, care a şi ajuns regele Greciei, iar Principele Moştenitor Carol al II-lea al României s-a căsătorit cu Principesa Elena a Greciei. Cei doi au fost părinţii Regelui Mihai.

Elisabeta şi George au divorţat, dar legătura dintre cele două case regale a continuat datorită mamei Regelui Mihai. Familia Regală Greacă şi-a petrecut, în anii ‘20, o parte a exilului în România. Şi acest lucru nu a fost uitat de tatăl lui Constantin al II-lea, Regele Paul al Greciei, care în 1948 a organizat la Atena nunta Regelui Mihai şi a Reginei Ana.

Camelia Csiki, jurnalist TVR: Ultimul rege al Greciei a fost apropiat al Familiei Regale a României. În 1948, a fost paj la nunta Regelui Mihai şi a Reginei Ana, alături de Regina Sofia a Spaniei. Apoi a botezat-o pe Majestatea Sa Margareta şi i-a fost şi naş la cununia cu Principele Radu.

Regele Constantin al II-lea a venit de mai multe ori în România, în vizită la vărul său. A participat şi la Nunta de Diamant, în 2008, la care au fost mai multe capete regale din Europa.

Regele Constantin al II-lea al Greciei: Viaţă lungă şi fericire împreună! Au fost alături 60 de ani, dar le doresc mulţi, mulţi ani înainte împreună şi fericire! Mă bucur că s-au întors acasă, a fost o seară minunată. Regina Spaniei şi cu mine suntem singurii care au participat şi la nunta lor din 1948.

De-a lungul a mai bine de şapte decenii, cele două familii regale s-au întâlnit mereu în Grecia, Elveţia sau în Marea Britanie, la evenimente publice sau private.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI