Charles al III-lea, primit de preşedintele Klaus Iohannis. M.S. Regele Charles: Am ajuns să iubesc România: Cultura, arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea - "țară de glorii, țară de dor"

Regele Charles a venit în România în prima vizită a unui suveran britanic în ţara noastră, dar şi în prima sa vizită externă după încoronare. Primele cuvinte le-a rostit în limba română, "Buna ziua", în semn de respect pentru români. Charles al III-lea a fost întâmpinat la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis şi a participat la o recepţie oficială înainte de a pleca în ţară. Merge în zonele de munte, unde de 25 de ani îşi petrece vacanţele şi unde a cumpărat, de-a lungul timpului, proprietăţi.

02 Iunie 2023, 07:31 (actualizat 02 Iunie 2023, 21:09) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Regele Charles a ajuns în Valea Zălanului și a fost întâmpinat de localnici.

 

 

 

ACTUALIZARE Ce program are sâmbătă Regele Charles: Va participa la o serbare câmpenească în Valea Zălanului și va degusta din bucatele aduse de săteni

 

ACTUALIZARE Regele Charles a venit în România în prima vizită a unui suveran britanic în ţara noastră, dar şi în prima sa vizită externă după încoronare. Primele cuvinte le-a rostit în limba română, "Buna ziua", în semn de respect pentru români. Charles al III-lea a fost întâmpinat la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis şi a participat la o recepţie oficială înainte de a pleca în ţară. Merge în zonele de munte, unde de 25 de ani îşi petrece vacanţele şi unde a cumpărat, de-a lungul timpului, proprietăţi.


Regele Charles al III-lea: Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, biodiversitatea neprețuită ... Această ţară de glorie, ţară de dor!


Regele Charles al III-lea este primul monarh al Marii Britanii care ajunge în România. I-a plăcut în ţara noastră încă de acum 25 de ani, când a venit pentru prima dată în patria Regelui Mihai.


Regele Charles al III-lea: Regina Maria era cunoscută drept verișoară primară a străbunicului meu, Regele George al V-lea. Regina Maria, străbunica mea, de care îmi amintesc foarte bine, era descendentă a contesei Claudia Rhedey, cu rădăcini adânci în istoria României. Tatăl meu a fost vărul Regelui Mihai şi aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici.


Regele Charles al III-lea a ajuns la București puțin după ora 15, iar o coloană impresionantă l-a așteptat la scara avionului. Atunci când a aterizat aeronava regală, Aeroportul Băneasa era cel mai bine păzit loc din România.


Mașina în care s-a aflat monarhul a avut deasupra stindardul regal, iar când coloana impresionantă s-a pus în mișcare, pe tot traseul circulația a fost oprită.


Regele Chales al III-lea a fost întâmpinat la Palatul Cotroceni de președintele României, cu garda de onoare.


Timp de aproape jumătate de oră, regele și președintele României au avut discuţii directe.


Regele Charles al III-lea: Pot să spun că întotdeauna m-am simţit acasă în România. În toţi aceşti ani am avut bucuria să călătoresc în toată ţara, am întâlnit români din  toate domeniile.


Klaus Iohannis, președintele României:  Ne onorează că prima vizită în străinătate, de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acest mesaj reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități.


Regele Charles și-a început vizita la Palatul Cotroceni, unde a fost oferită și o recepție oficială la care au fost invitați Patriarhul Daniel, reprezentanți ai cultelor, militari, diplomați, membri ai Guvernului, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Suveranul britanic va rămâne în România pentru 5 zile, pe care le va petrece mai mult în zona unde i-a plăcut să aibă mai multe proprietăți.


Klaus Iohannis, președintele României: Vă transmit în numele României aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională, natura, peisajul rural din țara noastră și moștenirea culturală bogată.


Charles al III-lea a venit în România pentru prima dată în urmă cu 25 de ani, în 1998.

 

Regele Charles al III-lea: Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România.

ACTUALIZARE Cele mai importante idei din alocuțiunea Regelui Charles al III-lea:


-Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România.

-Eu cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă

-Când am venit aici am simțit o legătură profundă cu România. Regele României era vărul regelui Marii Britanii. Regina Maria era cunoscută drept verișoară primară a străbunicului meu, Regele George al V-lea. Regina Maria, străbunica mea, de care îmi amintesc foarte bine, era descendentă a contesei Claudia Rhedey, cu rădăcini adânci în istoria României. Iar tatăl meu a fost vărul Regelui Mihai și aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Întotdeauna m-am simțit acasă în România.

-În toți acești ani am avut bucuria de a călători prin toată țara, am întânit români din toate domeniile. Am fost martor la prima mână al dezvoltării extraordinare care a avut loc și care este o mărturie a energiei, inovativității și rezistenței dumneavoastră.

-Am întâlnit și am fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, întreprinzători tineri care fac față provocărilor lumii moderne în toate domeniile din tehnologie, ecoturism sau mediu, în construirea de clădiri prietenoase cu mediul, în identificarea de noi tehnici. Am fost inspirat de oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți. Încă din 90 am devenit prietenul lor și sunt și acum prietenul Asociației Monumentelor - care îi instruiește pe arhitecți și cei activi în conservarea monumentelor. Este atât de impresionant să vezi câți voluntari tineri lucrează an de an cu atâta dragoste și dedicație pentru monumentele istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diversificate a României.

-Am ajuns să iubesc România. Cultura, arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea - țară de glorii, țară de dor -, dacă pot să parafrazez pe poetul național al dumneavoastră, Mihai Eminescu.

-România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modelele de agricultură sustenabilă. În continuare aici sunt numeroase specii care au dispărut din alte zone din Europa și din lume. Cu atât mai prețioasă devine această țară.

-Dar mai ales prețuiesc prietenii mei din România. Sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni, care sunt și aici, în sală, care m-au sprijinit și în proiecte, care fac bine pentru comunitățile din toată țara. În timpul ultimei vizite am văzut sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina.

-Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român pentru suferințele în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. Mi-am dorit mai ales să amintesc lumii de toate lucrurile care au făcut ca România să fie o țară atât de specială.

-Astăzi nu mai este nevoie să amintim oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulți britanici vin anual în România. Și milioane de români reprezintă un element important ale vieții din Marea Britanie.

-Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei. Și abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternică, pe viitor.

ACTUALIZARE Alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis (rostită în limbile română și engleză):

Bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte!


Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități.

Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată.

Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă.

Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

Activitatea substanțială, valoroasă și constantă a Majestății Voastre pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat și în România.
Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate.

Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu.

Maiestatea Voastră,
Mă bucur să evidențiez că anul 2023 este unul foarte important și pentru relația dintre România și Regatul Unit.
Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre. Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic.

Sunt bucuros să evidențiez astăzi și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături.

Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României!
Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare.

Mulțumesc! Thank you!"

 

 

ACTUALIZARE Convorbirea tete-a-tete dintre cei doi șefi de stat s-a terminat, urmează întâlnirea cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi ai Corpului Diplomatic.

ACTUALIZARE Imagini de la primirea oficială a Regelui Charles, în interiorul Palatului Cotroceni:

 

 

ACTUALIZARE Monarhului britanic i s-a prezentat onorul de către Garda de Onoare, pe Platoul Marinescu, din curtea Palatului Cotroceni.

ACTUALIZARE Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Cotroceni și a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis. "Bine aţi revenit în România!", i-a spus şeful statului Regelui Charles al III-lea.

ACTUALIZARE Coloana oficială a monarhului birtanic a plecat spre Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE Avionul Regelui Charles a aterizat în România, pe Aeroportul Băneasa.

ACTUALIZARE Regele Charles vine în România într-o vizită privată, dar prima oprire e la Palatul Cotroceni, unde va fi întâmpinat de președintele Klaus Iohannis. Se va organiza și o recepție în cinstea înaltului oaspete. Ramona Avramescu are detalii despre programul suveranului britanic: Regele Charles va avea parte de un ceremonial special, rezervat șefilor de stat. Ceremonia se va desfășura pe platoul Marinescu al Palatului Cotroceni. După primirea oficială și un tete-a-tete cu preșdintele Klaus Iohannis, Regele Charles va avea o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile, ai Corpului Diplomatic și ai instituțiilor publice din România, acolo președintele și monarhul britanic vor susține scurte alocuțiuni. Restul programului suveranului este privat, el va merge la proprietățile pe care le are în România, la Valea Zălanului și la Viscri.

 

 

ACTUALIZARE După Cotroceni, restul vizitei suveranului britanic are caracter privat. Itinerariul nu a fost făcut public, dar sigur ajunge în Transilvania. Ne aduce detalii Camelia Csiki:

ACTUALIZARE Aeronava care îl aduce la Bucureşti pe Regele Charles este aşteptată pe aeroportul Băneasa. Acolo este și Vlad Ungar: Pe aeroport sunt măsuri speciale de securitate, sunt ofițeri de la SPP, jandarmi și polițiști care au păzit toată zona de intrare în curtea aeroportului. Regele Charles nu va trebui să prezinte pașaportul la intrarea în România, pentru că monarhii nu sunt obligați să o facă.

Încoronat cu mai puțin de o lună în urmă, Charles al III-lea se întoarce în locurile de care s-a îndrăgostit acum un sfert de secol, când a pășit pentru prima oară aici.

Suveranul ajunge azi la prânz în București, pe aeroportul din Băneasa. Va fi o vizită privată, dar prima oprire e la Palatul Cotroceni unde va fi întâmpinat de președintele Klaus Iohannis, la ora 15.30.

După ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

După ce va pleca de la Cotroceni, restul vizitei de 5 zile a Suveranului britanic are caracter privat. Intinerariul nu a fost făcut public, dar se știe că va ajunge în Transilvania pe care o iubește atât de mult.

Regele Charles va poposi cel mai probabil la proprietățile sale din Valea Zălanului, iar la Viscri ar putea ajunge marți. Totul se va desfășură în condiții de maximă securitate.

Charles al III-lea nu e însoțit în această vizită și de regina Camilla.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a declarat  că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, adăugând că monarhul se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, ca gest de curtoazie.

"Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private", a spus Noble,  potrivit Agerpres.

El a explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic.

"Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată", a adăugat ambasadorul.

Diplomatul nu a oferit mai multe informaţii despre vizita Regelui Charles al III-lea, subliniind că acest caracter privat va fi respectat.

"Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita - n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare", a subliniat Andrew Noble.

Pe 6 mai, Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, după ce la 10 septembrie anul trecut a fost proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI