Regele Charles a pus Viscri pe harta turistică și i-a susţinut pe sătenii de aici să construiască prima staţie de epurare ecologică din ţară

5 iunie 2023, 20:50

În 1998, la prima vizită oficială pe care a făcut-o în România, fostul Prinţ de Wales nu a ajuns la Viscri, ci în alte sate din Transilvania. Ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, a organizat programul, la care a participat şi preşedintele Emil Constantinescu.

A fost chemată şi Caroline Fernolend, actualul director executiv al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust. Aceasta începuse imediat după Revoluţie eforturile de salvare a patrimoniului satului Viscri. Era printre puţinii etnici saşi care nu părăsiseră România. Şi-a îmbrăcat toată familia în costume populare şi a avut doar opt minute pentru a smulge promisiunea viitorului monarh britanic că va vizita Viscri.

Majestatea Sa a ajuns pentru prima oară în sat în 2002. Casa albastră aparţinea unei săsoaice ai cărei copii emigraseră în Germania. Jumătate din casă se dărâmase deja.

Caroline Fernolend: După ce a decedat doamna, în 2003, am început să o restaurăm şi în interior şi în 2006 Majestatea Sa a luat acea casă. Prima dată am luat-o noi prin Fundaţia Mihai Eminescu Trust, apoi fundația Prinţului.

Căsuța din Viscri a costat aproximativ 40 de mii de euro.

Caroline Fernolend: Valorile noastre foarte  speciale pe care alte ţări nu le mai au există în mediul rural şi cred că a fost unul din motivele Majestăţii Sale să cumpere  această casă să dea un semn nouă românilor, să ne deschidă ochii că acea căsuţă simplă de la ţară o preţuieşte. A motivat foarte mulţi români să se situeze altfel faţă de noi, cei care locuim în mediul rural.

Monarhul britanic a înnoptat la Viscri doar de două – trei ori. A dormit în încăperile simple, mobilate cu paturi tradiţionale săseşti, ca în urmă cu 200 de ani, şi a lăsat apoi casa comunităţii, ca să se dezvolte acolo meşteşugurile zonei. Astăzi, casa este şi muzeu.

Vizitatorii pot găsi aici două expoziţii permanente care vorbesc despre originile din Transilvania ale monarhului britanic, dar şi despre pasiunea lui mare, România.

Caroline Fernolend: Turismul era deja început, în 1996 deja apărusem în primul ghid şi majoritatea turiștilor francezi, dar a pus în valoare ceea ce am preţuit noi, a contribuit la schimbarea mentalităţii societăţii civile. La asta ne-a ajutat Majestatea Sa, să credem în valorile astea adevărate pe care le avem.

Regele Charles i-a susţinut financiar pe săteni să construiască prima staţie de epurare ecologică din ţară, la Viscri. Nivelul de trai al oamenilor s-a îmbunătăţit, iar monarhul britanic a sperat că şi alte sate din România vor copia acest model, ceea ce nu s-a întâmplat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite