Regatul Unit este îngrijorat de posibila existenţă a unor posturi de poliţie chinezeşti pe teritoriul său

Marea Britanie
Marea Britanie
19 aprilie 2023, 17:51

Cotidianul britanic The Times a publicat marţi un articol despre Lin Ruiyou, un om de afaceri chinez ce deţine o companie de catering în districtul Croydon, din sudul Londrei, care opera şi ca un post de poliţie chinez nedeclarat.

Ziarul detaliază legăturile lui Lin Ruiyou cu Partidul Conservator britanic, aflat la guvernare, şi publică fotografii cu omul de afaceri chinez şi foştii premieri britanici Boris Johnson şi Theresa May. The Times afirmă şi că omul de afaceri este apropiat al Partidului Comunist chinez. Lin neagă că lucrează pentru China.

Ministerul de Interne britanic a estimat că informaţiile despre presupuse ”posturi de poliţie” nedeclarate ce operează în Regatul Unit sunt evident extrem de îngrijorătoare şi sunt luate în serios.

Aceste unităţi le-ar permite cetăţenilor chinezi să efectueze anumite sarcini administrative, dar ar servi şi la urmărirea opozanţilor.

”Nicio încercare de a constrânge, de a intimida sau de a repatria ilegal indivizi nu va fi tolerată”, a reacţionat Chris Philip, secretar de stat în Ministerul de Interne britanic, în faţa parlamentarilor.

Potrivit acestuia, China şi alte ţări încearcă să-şi ”reducă la tăcere criticii aflaţi în străinătate, să submineze democraţia şi statul de drept şi să-şi promoveze propriile interese geopolitice”.

Ministerul de Interne britanic şi poliţia londoneză au lansat primele anchete cu privire la acest subiect după ce organizaţia pentru drepturile omului Safeguard Defenders a detaliat, anul trecut, existenţa unor asemenea posturi de poliţie.

Directoarea de campanie a Safeguard Defenders, Laura Harth, a declarat pentru AFP că Lin Ruiyou are ”legături clare şi demonstrabile cu aparatul Partidului Comunist chinez”.

În reacţie la articolul din The Times, ambasada Chinei la Londra a declarat că deja a repetat ”de mai multe ori că nu există pretinse posturi de poliţie în străinătate” şi a criticat media care au difuzat ”acuzaţii false”.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă