Regatul Unit a păstrat duminică seara un minut de reculegere în memoria reginei Elisabeta a II-a

Moment de reculegere pentru Regina Elisabeta a II-a
Moment de reculegere pentru Regina Elisabeta a II-a
18 septembrie 2022, 23:57

Guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Naţional de Reculegere acasă, în pragul uşii, pe străzi sau la evenimente ale comunităţii şi priveghi.

Prim-ministrul Liz Truss a ținut un minut de reculegere, cu capul plecat,  în fața reședinței  din Downing Street 10.

Mulțimi de oameni au fost filmate  păstrând un moment de reculegere în semn de omagiu în mai multe orașe din Marea Britanie, printre care  Newport, în Țara Galilor, Belfast, în Irlanda de Nord, Blackpool în Anglia și Falkirk, în Scoția.

Big Ben nu a reușit să bată gongul înainte și după minutul de reculegere, așa cum era programat, ceea ce a declanșat o „investigație urgentă”, în condițiile în care luni, la funeralii, trebuie să bată o dată la fiecare minut în momentul în care sicriul cu regina părăsește Westminster Abbey, scrie BBC.

„Investigăm de urgență acest lucru, dar suntem încrezători că nu va afecta sunetul mâine în timpul procesiunii funerare de stat”, a declarat un purtător de cuvânt al Parlamentului britanic.

 

 

 

Mai multe persoane care erau la rând pentru a ajunge la catafalcul Reginei s-au oprit în apropierea Podului Londrei și și-au aplecat capetele pentru a ține minutul național de reculegere, apoi au aplaudat la ora 20.01.

Momentul de reculegere a avut loc în ajunul funeraliilor de stat ale suveranei, la care vor participa, luni, sute de șefi de stat și capete încoronate.

Lideri din întreagă lume au sosit la Londra pentru a participa la funeraliile Reginei. Președintele american Joe Biden a ajuns aseară târziu în capitala Marii Britanii și a fost urmat de împăratul Japoniei Naruhito.

Alături de britanicii care au așteptat ore lungi pentru a ajunge în Westminster Hall, unde este depus trupul neînsuflețit al Reginei, și liderii lumii au venit să-i aducă un ultim omagiu și apoi să scrie câteva rânduri în cartea de condoleanțe. Printre ei, și preşedintele Klaus Iohannis a semnat în cartea de condoleanţe şi s-a recules la catafalcul Reginei.

CITIȚI ȘI:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite