Refugiată pentru a doua oară în viaţă: În Al Doilea Război Mondial a fugit de nazişti, acum fuge de ruşi

Prin Vama Siret trec zilnic câteva mii de refugiați din Ucraina. Primul cort amplasat chiar la intrarea în România a fost amenajat de organizații evreiești din Israel și România. Aici a ajuns şi Claudia Bordeina care are aproape 90 de ani. A văzut ororile celui de-Al Doilea Război Mondial cu ochi de copil. Un copil din comunitatea evreiască din Ucraina. A fugit de naziști în Munții Ural. Iar acum fuge de ruși și vrea să se stabilească în Israel.

17 Martie 2022, 08:41 (actualizat 17 Martie 2022, 11:11) Știrile TVR |

"La noi e război. Iar eu că refugiată, am fugit, pentru că la 84 de ani, mi-a fost frică pentru viață mea. În copilăria mea, eu sunt născută în 1938, în copilăria mea, am apucat evacuarea din Crivoi Rog în Ural, apoi, la bătrâneţea mea, iarăşi război şi Coronavirus", povesteşte Claudia Bordeina.

În ciuda greutăților, puterea de a glumi i-a rămas. "Dar măcar la bătrâneţe, am apărut la televizor. Oare o să mă vadă cineva sau nu?", continuă femeia.

Pavel Havkin s-a născut în Israel, dar părințîi lui au locuit în Ucraina până la începutul anilor 90. Acum a venit în Vama Siret că să-i ajute pe refugiații din Ucraina. Mai ales ca interpret.

"Părinții mei au emigrat şi ei. Nu este acelaşi lucru, că şi emigrarea pe timp de război. Dar noi în Israel știm ce înseamnă conflictele armate. Am trecut prin mai multe în timpul vieţîi mele în Israel, deci înțeleg cât este de greu. A fost important pentru mine să vin aici și să-i ajut pe cei aflați într-o situație similară", spune Pavel Havkin, reprezentantul unei agenţii evreieşti.

Mai multe asociaţîi evreieşti din mai multe ţări au reprezentanţi în Vama Siret.

"Rudele mele sunt încă acolo, inclusiv în Harkov, cel mai bombardat oraș din Ucraina. Am o mătușă acolo, care se ascunde. Ea a supraviețuit Holocaustului. Mă gândesc ce înseamnă pentru ea, care a supravieţuit Holocausului, iar acum din nou. Şi sunt oameni care spun că erau copii când au trecut prin Al Doilea Război Mondial şi au crezut că, gata, s-a sfârşit, nu se va mai repeta. Iar acum se întâmplă din nou. Este șocant pentru ei. Nu le vine să creadă", povesteşte Ariel Zlatkin, reprezentant al unei organizaţii umanitare evreieşti.

La cortul amenajat de organizațiile evreiești, voluntarii îi așteaptă pe refugiați inclusiv cu dulciuri tradiționale: este marea sărbatoare a veseliei, Purim.

"Chiar dacă trecem prin clipe grele, am încercat să aducem puț din spiritul sărbătorii aici în cort. Am pregătit mici cadouri pentru copii", spune Ery Pervulescu, directorul de programe al Federaţiei Comunităților Evreiești din România.

Peste 2400 de evrei din Ucraina au trecut până acum prin Vama Siret după începerea luptelor. Cei mai mulți aleg să plece în Israel, acolo unde îi așteaptă rude sau prieteni.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI