Refugiații ucraineni vor putea obține permise de muncă în SUA în doar câteva săptămâni, timpul de așteptare a fost scurtat considerabil

Refugiați ucraineni
Refugiați ucraineni
29 iulie 2022, 20:30

În prezent, ucrainenii trebuie să aştepte 8-10 luni până obţin dreptul de a se angaja legal în SUA, ceea ce pune probleme şi familiilor care îi găzduiesc pe perioade mai îndelungate decât se aşteptau.

Potrivit organizaţiei non-profit Welcome.US, noua reglementare permite eliberarea permiselor chiar şi în numai şase săptămâni. Organizaţia creată anul trecut pentru a ajuta refugiaţii din Afganistan şi-a extins recent serviciile şi pentru ucraineni.

Olha Khomyak, o avocată pentru imigrare din New York care acordă asistenţă unui grup de lucru pentru imigranţii ucraineni, apreciază că „e mult mai bine, o lună sau două luni, faţă de şase sau nouă luni. E o mare diferenţă. Se pot întreţine”.

Lipsa posibilităţii de a munci îi împiedică pe mulţi nou-sosiţi să trimită bani familiilor rămase în zonele de război. În acelaşi timp, patronii care caută forţă de muncă nu pot angaja legal imigranţii fără permis, iar autorităţile locale, de stat şi federale americane pierd venituri din impozite.

Serviciul pentru Cetăţenie şi Imigrare al SUA (USCIS), agenţia federală care primeşte cererile de permise de muncă, nu a menţionat în anunţul oficial reducerea timpului de aşteptare, însă a arătat că „utilizează soluţii tehnologice şi de eficientizare pentru reducerea duratei de procesare”. Practic, anumite categorii de imigranţi pot solicita online permisele de muncă.

Până acum, mii de afgani şi ucraineni ajunşi în Statele Unite erau nevoiţi să depună cererile fizic, prin poştă. Majoritatea nu sunt refugiaţi în termeni strict legali, ci au fost primiţi în ţară pe o „perioadă de probă umanitară” care nu le conferă statutul de imigranţi.

Taxa pentru permisul de muncă este de 410 dolari, sumă care poate fi mare, mai ales pentru familiile care au nevoie de mai multe permise. Cei care depun cererile online nu pot solicita scutirea de taxă, pentru care trebuie depuse în continuare documente fizice.

Ca multe alte servicii din SUA, USCIS se confruntă cu un volum uriaş de restanţe. La sfârşitul anului trecut, serviciul avea în lucru 1,5 milioane de cereri, după ce în martie 2020 a suspendat operaţiunile şi programările cu prezenţă fizică, din cauza pandemiei de coronavirus.

Din martie până în iunie, în Statele Unite au sosit peste 71.000 de ucraineni, iar luna trecută au primit permisiunea de a intra în ţară alţi 23.000, însă puţini din cei sosiţi au obţinut şi permise de muncă, deşi economia americană oferă 11,3 milioane de posturi vacante şi înregistrează doar 5,9 milioane de şomeri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite