CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Refugiații, mărul discordiei în Uniunea Europeană. Mini summit la Bruxelles, fără șansa de a se ajunge la un acord

O parte dintre liderii europeni se întâlnesc astăzi, la Bruxelles, pentru a gasi o soluţie la problema migraţiei. Reuniunea se anunţă una fără prea mari progrese, în condiţiile în care statele membre sunt profund divizate în chestiunea migranţilor. Amănunte în corespondenţa de la Lucian Pîrvoiu.

24 Iunie 2018, 15:04 (actualizat 24 Iunie 2018, 16:32) |

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: Menit să aducă o rezolvare problemei migrației, care pune presiune pe granițele externe ale Uniunii Europene, mini-summitul informal nu va face decât să scoată în evidență, încă o dată, carența majoră a UE: lipsa de solidaritate. În timp ce statele din sud se plâng că nu mai pot face față fenomenului, statele din grupul de la Vișegrad refuză să primească refugiați și să participe la aceasat întâlnire.

Mai mult, partenerii conservatori de coaliție ai Angelei Merkel, CSU, și-ar dori ca migranții ajunși în Germania din Italia să se întoarcă de unde au venit, lucru de care autoritățile de la Roma nici nu vor să audă. În aceaste condiții, în care puseele izolationiste și lipsa de solidaritate par a fi regulă, nu este exclusă sancționarea financiară a statelor care doresc să beneficieze de avantajele Uniunii Europeene, fără a contribui însă la rezolvarea problemei migrației.

Emmanuel Macron, președintele Franței: "Nu putem avea ţări care beneficiază masiv de fondurile de solidaritate UE, iar atunci când e vorba de refugiaţi, aceste ţări să-şi exprime zgomotos egoismul naţional".

În acest climat tensionat, Bulgaria, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a lansat propunerea amenajării unor centre pentru primirea migranților în afara teritoriului UE. Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru refugiați, Dimitris Avramopoulos, a anunțat că nu este în favoarea creării unui Guantanamo Bay pentru refugiați. Cu toate acestea, există discuții în acest sens cu țări precum Albania, iar controversatul ministru italian de interne Matteo Salvini va merge în Libia săptămâna viitoare.

Din Bruxelles, pentru TVR, Lucian Pîrvoiu

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI