Refugiații și cetățenii din șase state musulmane nu mai pot intra în SUA. Restricțiile lui Donald Trump au intrat în vigoare

Decretul președintelui Trump prin care se impun restricții de călătorie pentru cetățenii din șase state musulmane a intrat în vigoare. Asta după ce Curtea Supremă a permis implementarea măsurii cu anumite excepții. Mai exact, nu se aplică celor care au în SUA rude apropiate sau au o legătura formală cu o instituție americană.

30 Iunie 2017, 11:16 (actualizat 30 Iunie 2017, 14:20) |

ORA 13:00 Imediat după intrarea în vigoare a restricțiilor de călătorie, joi, la ora locală 20:00, avocați și activiști pentru drepturile omului s-au mobilizat împotriva măsurilor. Documentul menit oficial să împiedice sosirea unor "teroriști străini" interzice temporar intrarea în SUA a cetățenilor din șase țări musulmane - Siria, Libia, Iran, Sudan, Somalia și Yemen - precum și a refugiaților din întreaga lume.

Potrivit criteriilor anunțate de Departamentul de Stat, solicitanii de viză din cele șase state trebuie să aibă deja în SUA o rudă apropiată. Asta înseamnă părinte, soț-soție, copil, ginere, noră sau frați și surori, inclusiv vitregi. Din noțiunea de familie apropiată sunt excluși bunicii, nepoții, unchii și mătușile, verii, cumnații și cumnatele.

Deja oficialii statului Hawaii contestă interpretarea Administrației Trump, iar un reprezentant al Departamentului de Stat a declarat sub protecția anonimatului că pe lista rudelor apropiate vor fi incluși și logodnicii.

Restricțiile de călătorie vor fi în vigoare 90 de zile, iar cele referitoare la refugiați 120 de zile.

Curtea Supremă a SUA va examina îndeaproape acest dosar și va lua o decizie finală în luna octombrie.

VIDEO
Criterii SUA pentru șase țări musulmane
ORA 11:00 Solicitanții de vize din cele șase țări musulmane cu interdicție de intrare în Statele Unite trebuie să fie rude apropiate cu o persoană din SUA ori să aibă legături oficiale cu o entitate americană. Criteriile au fost anunțate de Departamentul de stat American.

Rude apropiate înseamnă părinte, soț-soție, copil minor sau adult - ginere, noră, frați și surori, inclusiv vitregi.

Documentul oferă îndrumări reprezentanţelor diplomatice americane despre cum trebuie interpretată decizia Curţii Supreme de punere parţială în aplicare a controversatului decret antiimigraţie al preşedintelui Donald Trump, în aşteptarea examinării lui la toamnă.

Cele șase țări sunt Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 11°C 10°C
CLUJ 8°C 10°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 12°C 15°C
BRASOV 8°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI