Refugiați într-o țară străină la vârsta a treia, după o viață trăită în Ucraina

20 martie 2022, 18:40

Ana Pavlova s-a născut cu Belarus, dar timp de 50 de ani a locuit cu soțul său ucrainean în Voznesensk, oraș situat la câțiva kilometri de Nicolaev, una dintre localitățile distruse aproape în întregime de bombele rusești. Când a început bombardamentul, s-a adăpostit împreună cu soțul într-o clădire dezafectată și au văzut cum proiectilele le spulberă casa și mașina.

Ana Pavlova: „Fata a sunat din Rusia după ce localitatea a fost bombardată şi a spus să nu cumva să ne întoarcem acasă, că acolo e dezastru.”

Alexander Stepanovici, refugiat: „Pe 24 februarie, dimineaţa m-a sunat fiica din Nicolaev şi m-a întrebat dacă nu plec. Am zis: dar de ce să plec? Şi ea mi-a răspuns: pentru că pe noi ne bombardează aici.”

Cei doi soți au reușit să fugă cu o mașină împrumutată, dar și-au lăsat în urmă fiicele. Au reușit să ajungă în România, iar din cauza oboselii bărbatul a provocat un accident lângă Gura Humorului. Erau disperați că au rămas fără mijloc de transport și adăpost într-o țară străină, însă ajutorul nu a întârziat să apară. Un preot din zonă, care a adăpostit până acum peste 100 de ucraineni, i-a primit în căminul său.

Liubova, o refugiată din Kiev, are și ea o poveste impresionantă. La 74 de ani, femeia a trecut singură frontiera lăsând în Ucraina un fiu și un oraș complet devastat.

Liubova Starova, refugiată: „Sunt din Kiev, dar m-am născut în Harkov unde ruşii au bombardat, nu a mai rămas nimic. Am încă sechele după ce s-a întâmplat acolo.”

Astfel de situații apar zilnic la vămile din estul țării. Pentru polițiștii de frontieră, impactul emoțional este adesea copleșitor.

De multe ori, angajații de la frontieră merg până în partea ucraineană pentru a prelua refugiații care nu se pot deplasa.

Pentru a venit în ajutorul refugiaților ucraineni, la vămile din nordul și estul țării a fost suplimentat personalul de la Poliția de Frontieră, iar în ultimele săptămâni s-a lucrat la capacitate maximă pentru ca timpii de așteptare să fie cât mai reduși.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite