Reforma politicii de azil a UE: Premierul ungar Viktor Orban califică drept inacceptabil acordul convenit

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a calificat vineri drept "inacceptabil" acordul convenit cu o zi înainte, după negocieri dificile, de miniştrii de interne ai ţărilor din Uniunea Europeană asupra unei reforme a politicii europene privind azilul şi migraţia, informează AFP, potrivit Agerpres.

09 Iunie 2023, 13:14 (actualizat 09 Iunie 2023, 15:06) Știrile TVR |
Viktor Orban, UE

Miniştrii de interne din UE au convenit asupra reformei politicilor de azil. Ţările UE care nu vor sau nu pot să accepte migranţi ar urma să contribuie cu 20.000 de euro de persoană

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a calificat vineri drept "inacceptabil" acordul convenit cu o zi înainte, după negocieri dificile, de miniştrii de interne ai ţărilor din Uniunea Europeană asupra unei reforme a politicii europene privind azilul şi migraţia, informează AFP.

"Bruxellesul abuzează de puterea sa. Vrea să 'relocheze' migranţii în Ungaria cu forţa. Este inacceptabil", a reacţionat Viktor Orban într-un mesaj postat pe Facebook.

Reforma prevede un sistem de solidaritate între ţările membre ale UE în preluarea refugiaţilor. Statele membre vor trebui să primească un anumit număr dintre solicitanţii de azil sosiţi într-o ţară a UE supusă unei presiuni din partea migraţiei sau să vină cu o contribuţie financiară.

Compensaţia financiară prevăzută este de circa 20.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil ne-relocat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestor propuneri, în timp ce Bulgaria, Malta, Lituania şi Slovacia s-au abţinut, a precizat preşedinţia suedeză a Consiliului UE, care a condus discuţiile.

Ministrul de interne adjunct al Ungariei, Bence Retvari, a criticat sistemul de solidaritate "obligatorie" prevăzut de text şi care "înseamnă că statele membre nu vor avea un cuvânt de spus cu privire la cine locuieşte pe teritoriul lor", potrivit lui. Este o "povară disproporţionată" pentru Ungaria, a estimat Bence Retvari, criticând "lipsa de fonduri ale UE" pentru finanţarea costurilor de protejare a frontierei.

Responsabilul ungar a criticat de asemenea procesul ca fiind unul ce "sfidează valorile europene", textele fiind dezbătute "câteva minute, în cel mai bun caz o jumătate de oră", înainte de votul ce necesita aprobarea din partea a cel puţin 15 dintre cei 27 de membri ai UE, reprezentând 65% din populaţia Uniunii.

"Guvernele pro-migraţie au făcut presiune" asupra partenerilor lor, a deplâns el.

Acordul deschide calea către negocieri cu Parlamentul European, în vederea unei adoptări a reformei înainte de alegerile europene din iunie 2024.

Sub conducerea lui Viktor Orban, la putere din 2010, Ungaria a construit garduri la frontierele sale şi a restrâns depunerea de cereri de azil la ambasadele din străinătate, o politică ce i-a adus mai multe condamnări la Curtea de Justiţie a UE.

Anul trecut, doar 18 persoane au obţinut în Ungaria statutul de refugiat, cifră derizorie fără echivalent în alte ţări ale UE

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI