Reforma pensiilor speciale, pe circuitul de avizare între ministere. DOCUMENT Ce conține proiectul

20 decembrie 2022, 13:21

Modificările față de actuala legislație se vor aplica celor șase mari categorii de pensionari speciali: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajaților Curții de Conturi.

Acest proiect este în plină procedură de avizare la ministerele de resort și urmează să fie adoptat în prima ședință de guvern de după Crăciun.

Potrivit unor surse guvernamentale, se încearcă în primul rând să se elimine acea posibilitate ca pensiile speciale să depășească venitul salariului în plată în cazul unui posibil beneficiar. De asemenea, se va elimina posibilitatea pensionării anticipate la 40 de ani în cazul celor 6 categorii – magistrați, diplomați, funcționari parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții.

Potrivit prevederilor din acest proiect, nicio pensie nu mai poate depăși media salariilor din ultimele 12 luni consecutive de activitate, iar în cazul magistraților, pensiile în plată se vor calcula după acest principiu.

Se reduce baza de calcul a acestor pensii speciale de la 80 la 65% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni de activitate, însă magistrații rămân cu acest coeficient de 80%.

Se elimină din baza de calcul tot ce înseamnă venituri nepermanente – prime, diurne, sporuri, pe care multe categorii speciale le introduceau pe ultima sută înainte de a se pensiona pentru a beneficia de un cuantum mai mare al acestor pensii speciale.

Proiectul de lege ar trebui adoptat săptămâna viitoare, după dezbateriile din cele două camere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite