Reforma ANAF, întâmpinată cu proteste. Comisia de buget din Camera Deputaților a aprobat revenirea la unitățile financiare județene

Deputații din comisia de Buget au aprobat reformarea ANAF. Proiectul de lege prevede desființarea celor 8 mari direcții financiare regionale. Iar Vama ar urma să se subordoneze Ministerului de Finanțe. Proiectul a fost primit cu proteste de angajații ANAF din mai multe județe.

26 Februarie 2019, 13:23 (actualizat 26 Februarie 2019, 20:02) Știrile TVR |
Reforma ANAF a fost întâmpinată cu proteste
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Inițiatorii proiectului de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală susțin că revenirea la cele 42 de unități financiare județene îi va ajuta pe contribuabili, pentru că nu vor fi puși pe drumuri să își plătească taxele. Proiectul inițiat de mai mulți parlamentari UDMR, doi liberali și un deputat USR este criticat de Opoziție, dar și de angajații instituției.

Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că reorganizarea nu va îmbunătăți activitatea, ci va crea disfuncționalități, se vor pierde locuri de muncă, iar costurile pentru reînființarea direcțiilor județene vor crește. Practic Direcțiile regionale se vor desființa și vor fi înființate din nou Direcții județene. Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de faptul că nu există transparență.

Aproximativ 20 de angajați ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală de la Timișoara au ieșit în această dimineață pe holurile instituției. Numărul nu a fost atât de mare pentru că nu au vrut ca protestul să ii afecteze pe contribuabili.
La nivelul regionalei ANAF din vestul țării care cuprinde județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara sunt acum aproximativ 700 de angajați.
Și la Direcția Regională Vamală din Galați, 100 de angajați au întrerupt lucrul, nemulțumiți că instituția va fi reorganizată. 30 dintre ei au ieșit în fața clădirii, supărați că astăzi parlamentarii vor vota în Camera Deputaților noua lege de organizare.
Oamenii se tem că în aceste condiții, mulși dintre ei fie vor fi mutați în alte județe, fie își vor pierde locurile de muncă.
Potrivit noilor reglementari, direcțiile regionale vamale, aflate în subordinea ANAF, ar urma să fie desființate. Proteste mai sunt și Cluj și Iași.
Prezent în Parlament la dezbaterea proiectului, Ministrul Finanțelor a explicat că ideea centralizării ANAF și a Vămii nu a adus beneficii economiei românești. Teodorovici propune ca Vama să redevină o structură independentă sub autoritatea Ministerului de Finanțe, așa cum era înainte de 2013. Și dă asigurări că activitatea Fiscului nu va fi afectată de noua lege.
Proiectul de reorganizare, modernizare și informatizare a ANAF urmează să intre la vot final în plenul Camerei Deputaților. România are cea mai mică rată de colectare a TVA din Uniunea Europeană.
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 31°C
IASI 24°C 30°C
CLUJ 27°C 26°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 31°C 29°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI