Referendumul pentru independența Cataloniei, negat de premierul Rajoy. Peste 800 de răniți în confruntările dintre poliție și votanți

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independenţă, informează Reuters. Consultarea populară a fost “o parodie a înseşi esenţei democraţiei”, a susţinut Rajoy, citat de agenția DPA, preluată de Agerpres. La referendumul declarat ilegal de Madrid s-au înregistrat violențe majore. Imaginile deosebit de puternice au făcut înconjurul lumii prin intermediul rețelelor de socializare.

01 Octombrie 2017, 10:40 (actualizat 01 Octombrie 2017, 23:52) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Violențe la referendumul din Catalonia/ FOTO: Girona Vota, Twitter"
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE 23.40 Guvernul regional a indicat că 844 de persoane au fost rănite după ce poliția a intervenit în forță.

ACTUALIZARE 21.32 Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat că nu a existat niciun referendum pentru independența Cataloniei astăzi și că totul a fost o strategie împotriva legalității și a democrației.

Potrivit lui, locuitorii au fost păcăliți să ia parte la un vot ilegal. Liderii catalani știau acest lucru, dar au continuat acțiunea.

Mariano Rajoy a mulțumit poliției pentru că și-a făcut datoria.

În Catalonia au drept de vot circa 5,3 milioane de cetăţeni. Cei mai mulți locuitori nu au participat la consultarea populară, a subliniat Rajoy.

Potrivit celui mai recent bilanţ prezentat de guvernul catalan, confruntările între forţele de ordine şi separatişti s-au soldat cu 761 de răniţi.

_________________________________

Coaliţia separatistă din fruntea administraţiei catalane a făcut tot posibilul să cheme cetăţenii la referendumul neautorizat de Curtea Constituţională.

Catalanii s-au aşezat la coadă dis-de-dimineaţă la secţiile care nu au fost închise de poliţie.

Forţele deplasate în Catalonia de guvern au intervenit cu duritate acolo unde votarea încă avea loc şi agenţii au confiscat urnele.

La Școala universitară de inginerie, studenții au blocat intrările în incintă.

Guvernul spaniol a declarat referendumul drept o parodie după ce executivul catalan a permis cetăţenilor să voteze în orice secție, indiferent de reşedinţă.

Liderul catalan Carles Puigdemont susține că s-a votat în 73% din secții şi acuză statul de brutalitate.

Scrutinul din Catalonia a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională, iar organizatorii riscă să fie condamnaţi la 15 ani de închisoare pentru încălcarea legii.

VEZI și Pompierii din Catalonia au format un scut între forțele de poliție și votanți

________________________________

VIDEO
Felix Damian transmite pentru Ediție specială 21.00
ACTUALIZARE Ediție specială 21.00 Votul s-a încheiat.

Guvernul regional a anunțat însă că oamenii aflați la coadă în fața secțiilor vor putea să voteze.

Este greu de preconizat dacă va exista un rezultat credibil al acestui referendum, precizează Felix Damian.

Nici susținătorii nu par să aștepte un răspuns valid după acest demers.

VIDEO
Felix Damian transmite pentru Telejurnal 20.00
ACTUALIZARE Telejurnal 20.00 Cei care votează la școala universitară de inginerie din Barcelona se tem că în curând ar putea veni angajații Gărzii civile ca să confiște urnele cu voturile exprimate în cursul zilei, transmite Felix Damian.

Intervenția poliției a atras furia tuturor celor care voiau să voteze.  Cei de la secție sunt organizați ca să prevină orice descindere a forțelor de poliție.

"Folosirea iresponsabilă şi nejustificată a violenţei de către statul spaniol nu va submina dorinţa cetăţenilor catalani de a vota paşnic şi democratic. Dar astăzi e şi mai clar pentru cei care înca aveau dubii şi pentru întreaga lume ce se întâmplă în asemenea zile. Violenţe, bastoane, gloanţe de cauciuc, agresiuni împotriva oamenilor care s-au adunat paşnic pentru a proteja urnele, buletinele şi sectiile de vot", a declarat Carles Puigdemont, președintele catalan.

Enric Millo, delegatul guvernului spaniol în Catalonia: "Obiectivul nu este populaţia care vine să-şi exprime opinia. Obiectivul este materialul electoral. Pentru asta am cerut înţelegere şi colaborare. Am fost forţaţi să facem ceea ce nu am vrut. Declaraţia guvernului catalan a dezvaluit clar că totul este o înşelătorie, o farsă".

ACTUALIZARE Ediție specială 17.00 La secția de vot de la Facultatea de Inginerie, unde se află corespondentul Știrilor TVR, Felix Damian, votul decurge normal.

VIDEO
Felix Damian, în Ediție Specială, de la Barcelona
Se votează fără oprire la cele 15-20 de mese electorale care sunt înăuntru.

Forțele de poliție par să se fi retras după ce au descins la mai multe secții.

Oamenii așteaptă chiar și ore întregi ca să voteze. Au creat un culoar pentru vârstnicii care vor să-și exprime opțiunea.

Coaliția separatistă spunea înainte de referendum că, dacă vor fi suficiente voturi, în 48 de ore vor declara independența unilaterală a Cataloniei. Nu a specificat însă ce înseamnă "suficiente voturi" - dacă e vorba de 50% + 1 sau pur și simplu de foarte multă lume la secțiile de votare, transmite Felix Damian.

În acest moment, se poate spune că mulți dintre cei care merg la vot sunt pro independență.

VIDEO
Corespondentul Felix Damian, despre meciul Barcelona - Las Palmas
Inițial, echipa FC Barcelona a decis să nu dispute meciul cu formaţia Las Palmas, programat pe stadionul Camp Nou la această oră, în cadrul etapei a 7-a a campionatului de fotbal. În cele din urmă, meciul se desfășoară fără spectatori.

Potrivit publicației Marca, citată de Agerpres, responsabilii de la FC Barcelona luaseră unilateral decizia de a nu disputa meciul, după ce Federaţia spaniolă de fotbal nu a aprobat cererea de amânare a partidei.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Poliţia a spart geamurile şi a forţat intrarea în secţiile de vot, iar cei care au venit să voteze au încercat să le ţină piept. Peste 300 de votanți au fost răniți. Unele postări pe rețelele de socializare arată cum polițiștii folosesc gloanțe de cauciuc pentru îndepărtarea mulțimii.

La Barcelona, de exemplu, în fața unei secții de votare deschisă la școala de studii industriale, în jurul orei 14.00, așteptau să voteze aproximativ 1000 de oameni. Studenții au încercat chiar să blocheze accesul forțelor de ordine, relatează corespondentul TVR Felix Damian.

Primarul Barcelonei, Ada Colau, a cerut demisia premierului spaniol Mariano Rajoy și a făcut apel la poliție să înceteze ripostele asupra populației.

Au avut loc ciocniri între votanți și forțele de ordine mai întâi la o secție din Girona, unde trebuia să voteze liderul catalan, Carles Puigdemont. Acesta a făcut apel, zilele trecute, la poliţia spaniolă să acţioneze într-un mod mai degrabă profesional decât politic când îşi va îndeplini misiunea duminică. Carles Puigdemont a reușit, în cele din urmă, să voteze la o altă secție, la țară.

Mii de oameni au înnoptat în şcoli şi în alte clădiri publice, transformate în secţii de vot, pentru a împiedica poliţia să intre.

Referendumul pentru independența Cataloniei, interzis de justiție, a fost programat să înceapă duminică, la ora 9.00.

Poliţia naţională spaniolă a început confiscarea urnelor şi buletinelor de vot din secţiile de votare catalane. Cu toate acestea, oamenii s-au adunat în fața secțiilor încă de la primele ore iar unii au și au votat, mai ales în zonele rurale.

Guvernul de la Madrid a decis să împiedice referendumul ilegal şi a mobilizat mii de agenţi la Barcelona.

Sâmbătă, poliţia spaniolă a închis mai mult de jumătate din cele 2300 de şcoli pe care guvernul catalan plănuia să le folosească pentru referendumul de independenţă care a fost anulat de Curtea Constituţională.

Mai mulţi agenţi de la Garda Civilă spaniolă au blocat zeci de aplicaţii pe care guvernul catalan le pregătea pentru referendumul de independenţă. Operaţiunea a avut loc la Centrul de telecomunicaţii al Cataloniei, la ordinul Tribunalului Suprem Regional.

Administraţia separatistă catalană pregătea un sistem electronic de votare ca alternativă în faţa acţiunilor justiţiei. Iar autorităţile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia.

Pe 6 septembrie, parlamentul catalan a votat o lege pentru organizarea acestui referendum pe 1 octombrie, în ciuda interdicţiei sale, argumentând că separatiştii îl reclamă din 2012.

Potrivit unui sondaj al guvernului separatist publicat în iulie, catalanii care se opun independenţei sunt mai numeroşi decât partizanii săi: 49,4 %, faţă de 41,1.

(w500) Catalonia,

În opinia premierului spaniol Mariano Rajoy, convocarea unui referendum pentru independenţa Cataloniei reprezintă un act intolerabil de nesupunere faţă de instituţiile democratice. Și a subliniat de mai multe ori că referendumul pentru independenţa Cataloniei nu va avea loc niciodată.

Sâmbătă, mii de oameni au manifestat la Madrid şi în alte oraşe precum Sevilla, Malaga, Alicante, Valencia, Santander, Valladolid, Galicia, Santiago de Compostela, La Coruna, pentru apărarea unităţii Spaniei.

Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, e o comunitate autonomă, cu 4 provincii (Barcelona, Girona, Lleida și Tarragona) şi are peste 7 milioane de locuitori.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI