Referendum, la TVR INFO | Sunteţi de acord ca numărul mandatelor de rector să fie limitat, prin lege, la două mandate, însumând opt ani?

Mihai Rădulescu
Mihai Rădulescu
10 octombrie 2022, 19:41

Anul universitar a început de câteva zile, fără să ne lase mari speranțe într-un salt calitativ al învățământului superior din România. Reformele necesare se lasă așteptate, iar noile legi ale educației, elaborate în mandatul lui Sorin Câmpeanu, au sporit îngrijorările în rândul opiniei publice. Sunt multe prevederi controversate în proiectul aflat în sertarele Ministerului și nu se știe care vor fi promovate de către noul titular al portofoliului Educației. Cum rămâne cu numărul de mandate ale rectorilor, o problemă esențială pentru sănătatea universităților? Unii pledează pentru limitarea mandatelor prin lege, ca măsură împotriva ‘baronizării’ instituțiilor. Alții vor să lase decizia în interiorul acestora, invocând autonomia universitară – punct de vedere însușit și de către Guvern.

Ce se întâmplă cu incompatibilitatea rector-parlamentar, pe care proiectul actual urmărește să o elimine? Dar cu ideea de a desființa actualul organism care se ocupă de verificarea plagiatelor? Cum rămâne în general cu rigorile de etică, ce ar trebui să sancționeze comportamentele abuzive ale unor cadre didactice față de studenți?

Cum reacționăm la scăderea numărului de studenți, la abandonul universitar? Dar la contraperformanța că nicio universitate românească să nu se mai regăsească în top 1000 la nivel global?

Sunt tot atâtea întrebări la care vor răspunde invitații ediției din această seară a emisiunii “Referendum”:

SORIN COSTREIE, prorector Universitatea București, consilier al prim-ministrului, DUMITRU BORȚUN, profesor SNSPA, ECATERINA ANDRONESCU, fost ministru al Educației, DANIEL FUNERIU, fost ministru al Educației, OANA ALEXANDRA ȚÎNȚAR, președinte Alianța Studenților (ANOSR)

Iar intrebarea la care și publicul e invitat să răspundă este următoarea :

Sunteţi de acord ca numărul mandatelor de rector să fie limitat, prin lege, la două mandate, însumând opt ani?

***

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe pagina de Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

Emisiunea se difuzează în direct pe TVR+. Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR INFO. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite