Referendum, la TVR INFO | Ar trebui ca infractorii condamnați pentru omor, viol, pedofilie să nu mai beneficieze de eliberare condiționată?

Mihai Rădulescu
Mihai Rădulescu
26 septembrie 2022, 20:19

Justiția s-a pronunțat, zilele trecute, în cazul crimelor de la Caracal, care au șocat o tara întreagă în urma cu 3 ani. Gheorghe Dincă a primit 30 de ani de închisoare pentru uciderea a doua adolescente pe care le-ar fi sechestrat și violat, pentru ca ulterior să le incendieze trupurile fără viață. Este o condamnare în prima instanță, rămâne de văzut ce se va întâmplă la apel. Dar verdictul Tribunalului Olt a stârnit deja controverse aprinse în spațiul public, unde multă lume a observat, îngrozită, că Dincă ar putea scapă din închisoare și după… 15 ani! Asta deoarece, având o vârstă peste 65 de ani, ar putea beneficia de eliberare condiționată la jumătatea pedepsei.

Merită acest gen de infractori să beneficieze de eliberare condiționată? În 2019, după cazul Dincă, ministrul justiției de atunci a plătit cu postul promovarea unui proiect de lege care făcea mai dificilă eliberarea condiționată. În 2020, după cazul Turnagiu, un recidivist care a incendiat o fată de 17 ani din Mehedinți, un proiect de lege similar a trecut de Parlament, dar… a fost blocat de Curtea Constituțională.

Cert este că problema a revenit în discuțiile publice cu fiecare nouă crimă care a pus pe jar opinia publică. Și au fost, din păcate, multe asemenea orori, mai ales din 2017 încoace, de când legea recursului compensatoriu a eliberat din închisori peste 16 000 de deținuți, câteva mii dintre ei condamnați pentru omor sau viol. Deci nu vorbim doar despre crime, ci și despre violuri, pedofilie, agresiuni sexuale – și acestea în creștere, potrivit statisticilor.

Pe 1 octombrie urmează să intre în aplicare Legea brățărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor în caz de violență domestică… dar nu e clar că sistemul va funcționă eficient. Motiv pentru care capătă și mai mare greutate întrebarea dacă nu cumva trebuie umblat, totuși, la lege, la codul de procedură penală? E nevoie, în acest sens, de eliminarea dreptului de eliberare condiționată pentru criminali, violatori, pedofili?

Răspunsuri în aceasta seara de la invitații Referendumului:

– Marian Rasaliu, deputat PSD

– Simona Spătaru, senator USR

– Diana Morar, senator PNL

– Avocat Mădalin Enache

– Liliana Năstase, jurnalist TVR

– Augustin Zegrean, fost președinte al CCR

– Ana Birchall, fost ministru al justiției

Vă întrebam și pe dumneavoastră: Ar trebui că infractorii condamnați pentru omor, viol, pedofilie să nu mai beneficieze de eliberare condiționată?

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe pagina de Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

Emisiunea poate fi urmărită în direct pe TVR+. Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite