Refacerea celei mai vechi construcții a Bucureștiului, Palatul Voievodal Curtea Veche, a fost oprită. Proiectul trebuie refăcut

Cea mai veche clădire a Capitalei, Palatul Voievodal Curtea Domnească din Centrul Vechi, cu o istorie de peste 500 de ani în spate, se degradează de la o zi la alta, sub ochii trecătorilor. Deși restaurarea demarată de Primărie ar fi trebuit finalizată încă de anul trecut, lucrările au fost abandonate la scurt timp după ce au început.

07 Iulie 2022, 17:01 (actualizat 07 Iulie 2022, 23:16) Știrile TVR |

Palatul Voievodal „Curtea Veche", cea mai veche construcție a Bucureștiului, care datează din 1458, de pe vremea lui Vlad Țepeș, este în prezent un șantier uitat al Primăriei Capitalei.

Lucrările de restaurare au început în anul 2018 și ar fi trebuit să fie terminate în aprilie anul trecut. Din păcate însă, când au ajuns la stadiul de 5%, au fost abandonate.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Primăria Capitalei spune că: “Lucrările au fost sistate din cauza degradărilor, a volumului mare de elemente care presupun descărcarea arheologică și a descoperirilor arheologice pentru care sunt necesare o serie de lucrări suplimentare neprevăzute în proiectul inițial, situații care au necesitat reproiectarea și avizarea noului proiect de către Ministerul Culturii.

Când vor fi reluate? O întrebare fără răspuns.

Un asemenea edificiu are o valoare inestimabilă. Palatul a fost reședință a principilor Țării Românești începând din secolul al XIV-lea. Perioada de glorie a Curții Domnești a fost în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, când suprafața palatului și a grădinilor însumau 25.000 mp.

CIPRIAN PLĂIAȘU, specialist în patrimoniu: Ideea este să fie prezervată ca un site arheologic, în primul rând. Puteau fi vizitate până în 2015 o serie de băi, o serie de încăperi folosite ca pivnițe, ca visterie, au fost folosite o parte dintre ele, ca pușcărie, adică este zona de sub palatul de odinioară.

CIPRIAN ENEA, consultant în turism: În fiecare an, probabil că 1.000.000 - 1.200.000 de turiști români și mai ales străini trec prin Centrul Vechi. Toţi aceşti oameni interacţioneză şi cu Curtea Domnească şi cu Palatul Voievodal, aşadar, o carte de vizită pe care nu reușim să o punem la punct.

Potivit Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor de restaurare a Palatului Voievodal trebuie făcută o nouă licitație, despre care încă nu se știe nimic.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI