Reducerea numărului de militari americani în Germania tensionează relaţiile în cadrul NATO

Jens Stoltenberg secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg secretarul general al NATO
16 iunie 2020, 17:50

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut, marți, că acest anunţ de retragere deja oficial este „o problemă importantă” pentru Alianţă. „Este vorba de un acord bilateral între Germania şi SUA, însă problema este importantă pentru Alianţă”, a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles.

Subiectul urmează să fie evocat miercuri în timpul unei conferinţe video a miniştrilor apărării ai statelor NATO.

Donald Trump a decis să reducă până la 25.000 numărul de militari americani staţionaţi în Germania şi şi-a justificat decizia prin cuvinte virulente împotriva acestei ţări, acuzată că „datorează NATO miliarde de dolari”.

În prezent, în jur de 34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german. Efectivele pot atinge 52.000 de membri cu ocazia unor rotaţii sau manevre.

Stoltenberg a declarat că „nu s-a decis deocamdată când va fi implementată această decizie”. El a declarat că a discutat cu Trump, precum şi cu ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer, care a afirmat săptămâna trecută că nu a fost informată despre această decizie.

Secretarul general al NATO a insistat asupra diferenţei dintre prezenţa permanentă a forţelor militare americane în cadrul unor acorduri bilaterale şi angajamentul militar american în cadrul NATO.

„Prezenţa trupelor americane în Europa s-a întărit în timpul ultimilor ani”, a spus el. Stoltenberg a invocat „o mai mare rotaţie a prezenţei militare americane în ţările baltice şi o prezenţă navală la baza spaniolă din Rota”.

Jens Stoltenberg a subliniat de asemenea investiţia militară americană în manevrele din Europa. Astfel, în opinia sa, dezangajamentul bilateral va fi compensat cu o creştere a angajamentului în cadrul NATO.

„Prezenţa militară americană şi canadiană în Europa poate lua diferite forme. Ea nu se limitează doar la Germania. SUA şi canadienii sunt desfăşuraţi în mai multe ţări din Europa”, a spus Stoltenberg.

Fără a comenta acuzaţiile lui Trump, Stoltenberg a susţinut în schimb cererea liderului american pentru o mai bună împărţire a poverii cheltuielilor pentru apărare. „Mai există drum de făcut până să se ajungă la 2% din PIB” pe care fiecare ţară membră NATO s-a angajat să le aloce pentru cheltuielile sale militare în 2024, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă