Redeschiderea școlilor în SUA, aceleaşi incertitudini ca în România

Redeschiderea școlilor în SUA aceleaşi incertitudini ca în România
Redeschiderea școlilor în SUA aceleaşi incertitudini ca în România
20 august 2020, 10:16

Articolul face trimitere la câteva studii mari care au arătat deja că mulţi dintre copiii care se îmbolnăvesc de COVID-19, dezvoltă forme mai ușoare decât adulții. Totuși, contrar unor rapoarte de la începutul pandemiei, studii mai recente încep să arate că şi cei mici pot contribui major la transmiterea virusului care a făcut deja peste 780.000 de victime în lume. „Spre deosebire de ceea ce am crezut până acum, pe baza datelor epidemiologice, copiii nu sunt scutiți de această pandemie”, a spus autorul unui recent studiu, Dr. Alessio Fasano, director al Centrului de Cercetări pentru Imunologie și Biologie Mucosal de la Spitalul General Massachusetts.

Școlile din toată America încearcă o gamă largă de strategii de redeschidere, de la varianta online cu toate clasele, la cea în care toți elevii revin personal la cursuri. Având în vedere că menținerea școlilor închise poate afecta progresul academic, dezvoltarea socială și emoțională, sănătatea mintală și securitatea alimentară, apare totuși întrebarea dacă redeschiderea școlilor cu măsuri stricte de prevenție este prioritară față de riscurile care apar pentru elevi, educatori și familii.

Dr. Fasano și colegii săi de la Boston General Massachusetts și MassGeneral Hospital for Children au descoperit că la copiii infectați apare un nivel semnificativ mai mare de virus în căile respiratorii decât la adulții internați în unitățile de terapie intensivă pentru tratamentul cu COVID-19. Nivelurile virale ridicate au fost descoperite la sugari prin adulți tineri, deși majoritatea participanților au avut vârsta între 11 și 17 ani.

Studiul, publicat joi în Jurnalul de Pediatrie, a implicat 192 de participanți cu vârste cuprinse între 0 și 22 de ani, care au fost văzuți la clinici de îngrijiri urgente pentru suspectarea COVID-19. Patruzeci și nouă dintre ei – un sfert din total – au fost pozitivi pentru virus. Alți 18 au fost incluși în studiu după ce au fost diagnosticați cu sindrom inflamator multisistem, o boală gravă legată de COVID care  se poate dezvolta la câteva săptămâni după infecție.

Un alt studiu publicat luna trecută în JAMA Pediatrics a arătat că tinerii și copiii mai mari spitalizați cu COVID-19 aveau niveluri similare ale virusului în tractul respirator superior ca și adulții, dar copiii mai mici de cinci ani aveau cantități semnificativ mai mari.

Pe de altă parte, Academia Americană de Pediatrie arată, în ghidurile sale actualizate miercuri, „copiii sub 10 ani pot avea mai puține șanse să se infecteze și să răspândească infecția, în timp ce aceia de 10 ani și mai mari o pot răspândi la fel de eficient ca și adulții”.

Deoarece majoritatea copiilor infectați cu coronavirus au simptome foarte ușoare, ei au fost în mare parte trecuți cu vederea în stadiile anterioare ale pandemiei, Dr. Spuse Fasano, ciatat de Reuters.

In perioada 1 martie-25 iulie, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a raportat o rată de spitalizare pediatrică COVID-19 de 8copii la 100.000, comparativ cu o rată de 164,5 de adulți la suta de mii.

Experții cred că se pot înmulți cazurile de sindrom inflamator multisistem, o afecțiune care care se poate dezvolta după infecția cu COVID-19. „Numărul acestor pacienți este în creștere”, a punctat Dr. Fasano pentru Reuters.

De asemenea, sunt îngrijorări cu privire la cazurile de diabet de tip 1 în rândul copiilor diagnosticați cu COVID-19. Un studiu restrâns din Marea Britanie a relevat că rata diabetului aproape s-a dublat în perioada de vârf a epidemiei britanice COVID-19, ceea ce sugerează o posibilă legătură între cele două boli. Rezultatele de până acum arată cel puțin că este nevoie de mai multe  investigații în acest sens. Și că, „pe măsură ce înțelegem mai mult, înțelegem că nimeni nu este cruțat în această pandemie”, a spus Dr. Spuse Fasano, citat de Reuters.

Autor: Mihaela Căciuleanu

Sursa : As U.S. schools reopen, concerns grow that kids spread coronavirus

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite