Redeschiderea școlilor, fără distanțare socială. Unii părinți cer testarea rapidă a copiilor. Organizaţiile de elevi nu sunt de acord cu revenirea în clase atât de repede

3 februarie 2021, 20:40

Peste 2,4 milioane de elevi vor reveni în clase odată cu începerea semestrului al II-lea din actualul an şcolar.

Cursurile vor avea loc față în față, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

Există patru variante. În scenariul VERDE, unde sunt puține cazuri COVID, sub 1 la mia de locuitori, toți elevii merg la școală, indiferent de anul de studii. Scenariul GALBEN se aplică acolo unde rata de infectare este între 1 și 3 la mia de locuitori: doar preșcolarii și elevii din clasele primare și terminale, a VIII-a şi a XII-a, se întorc în bănci. În scenariul ROȘU, cu rata de infectare între 3 și 6 la mia de locuitori, doar preșcolarii și școlarii din clasele primare au cursuri față în față.

Şcolile se închid doar în localităţile care intră în carantină din cauza focarelor de COVID-19. Aici cursurile se fac exclusiv online.

Pentru elevii, profesorii şi alţi angajaţi care revin la cursuri măsurile de securitate sanitară sunt obligatorii.

Autorităţile admit însă că distanțarea socială va fi imposibil de respectat.

Organizaţiile de elevi nu sunt de acord cu revenirea în clase atât de repede şi cer un răgaz de cel puțin o săptămână pentru pregătirea şcolilor.

Pentru liniștea lor, unii dintre părinți cer testarea rapidă a elevilor.

De pe 8 februarie se vor întoarce în bănci și elevii din învățământul tehnologic, profesional, profesional-dual și postliceal pentru orele practice.

Specialişti din ministerele Educației și Sănătății lucrează la ordinul comun în care vor apărea toate condiţiile în care se redeschid şcolile. Cert este că pentru elevi și profesori urmează o perioadă intensă, în care vor încerca să recupereze ce au pierdut la școala online. Se adaugă şi simulările sau testele de pregătire pentru examenele naţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite