Recuperarea pacienţilor după infectarea cu coronavirus poate dura între 3 şi 9 luni. Protocoalele medicale lipsesc pentru perioada post-COVID

Dacă despre COVID-19 se vorbește zilnic încă de la începutul pandemiei, despre recuperarea în urma bolii, prea puțin. Un proces lung,  care poate dura între 3 și 9 luni, timp în care pacienții au în continuare nevoie de tratament, sub supravegherea medicilor. Pentru recuperare nu există însă o procedura unitară, iar fiecare medic acționează după cum crede de cuviință.

02 August 2021, 20:40 Știrile TVR |

Când a aflat că are COVID, Mariana Moldovan a crezut că va fi ca o simplă răceală. A ajuns însă la spital, iar starea i s-a agravat de la o zi la alta. Un plămân i-a fost afectat 80%, celălalt 30%.

Cinci săptămâni a stat internată la ATI, însă tratamentul nu s-a oprit nici după ce a ajuns acasă. A purtat mască de oxigen zilnic, încă 3 luni după externare.

80% dintre pacienții post-COVID au încă simptome specifice bolii, la două, trei luni după ce s-au externat. Aşa că mulţi au nevoie de investigații suplimentare.

Recuperarea poate dura între 3 și 9 luni. Chiar dacă în timpul internării există protocoale medicale, acestea lipsesc pentru perioada post-COVID.

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Sănătate, evaluarea pacienților se efectuează în spital la o lună, maximum două după externare, iar pacienții pot beneficia de servicii de recuperare post-COVID în bazele de recuperare cu bilet de trimitere.

Vitaminele necesare în perioada post-COVID nu se decontează. Cel mai simplu lucru pe care îl poate face un pacient pentru recuperarea respiratorie este mersul pe jos, arată medicii.

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI