Recuperarea pacienţilor după infectarea cu coronavirus poate dura între 3 şi 9 luni. Protocoalele medicale lipsesc pentru perioada post-COVID

2 august 2021, 20:40

Când a aflat că are COVID, Mariana Moldovan a crezut că va fi ca o simplă răceală. A ajuns însă la spital, iar starea i s-a agravat de la o zi la alta. Un plămân i-a fost afectat 80%, celălalt 30%.

Cinci săptămâni a stat internată la ATI, însă tratamentul nu s-a oprit nici după ce a ajuns acasă. A purtat mască de oxigen zilnic, încă 3 luni după externare.

80% dintre pacienții post-COVID au încă simptome specifice bolii, la două, trei luni după ce s-au externat. Aşa că mulţi au nevoie de investigații suplimentare.

Recuperarea poate dura între 3 și 9 luni. Chiar dacă în timpul internării există protocoale medicale, acestea lipsesc pentru perioada post-COVID.

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Sănătate, evaluarea pacienților se efectuează în spital la o lună, maximum două după externare, iar pacienții pot beneficia de servicii de recuperare post-COVID în bazele de recuperare cu bilet de trimitere.

Vitaminele necesare în perioada post-COVID nu se decontează. Cel mai simplu lucru pe care îl poate face un pacient pentru recuperarea respiratorie este mersul pe jos, arată medicii.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite