Recuperarea medicală a copiilor, pe liste de așteptare. Programările pot veni și după nouă luni, la singurul spital de specialitate din țară

20 decembrie 2022, 20:41

La aproape 18 ani, Elena lupta că să meargă din nou. A paralizat acum un an, după un accident rutier. A fost transferată de la Buzău la centrul Robănescu, din Capitală. Iar acum poate chiar să scrie.

”Elena ar trebui să facă zilnic. Din păcate nu reuşeşte să vină atât de des pe cât ar trebui. Datorită numărului mare de pacienţi pe care-l avem, lipsei de spaţiu, automat frecvenţa internărilor se reduce”, a declarat Alex Covaci, kinetoterapeut, Centrul Naţional de Recuperare pentru Copii „N. Robănescu”.

”Se întâmplă foarte multe accidente unde sunt implicaţi şi copii şi adulţi. Ar trebui să fie mai multe centre cu aparate”, ne mai spune Elena Alexandra Vîlcu.

Sunt şi mulţi copii cu diverse boli care au nevoie de terapiile de la centrul Robănescu.

”Ţine picioarele un pic în interior, dar cu kinetoterapie o să se rezolve. Spitalul e full, nu pot să mă reprogramez mai des de două luni-trei”, povestește Adelina Iorga, mama unui băiat de 9 luni.

”Avem 4 ani şi 3 luni şi abia începem să stăm în şezut. A suferit la naştere. Venim aici de 3 ani, odată la 3 luni, cum sunt locuri. El achiziţionează foarte greu şi în astea 3 luni se pierde”, spune și Gina Oprea, mama unui băiat de 4 ani și 3 luni.

Specialiştii de la Robănescu folosesc cele mai inovative aparate şi metode de recuperare pentru copii, cum rar se întâmplă şi în Occident.

Avem singurii din ţară T bed, de exemplu. Face evaluare, dar face în acelaşi timp şi terapie”, susține conf. dr. Liliana Pădure, şef de secţie, Centrul Naţional de Recuperare pt. Copii „N. Robănescu”.

Doar în jur de trei mii de copii pot fi internaţi într-un an aici, la cel mai modern centru de recuperare pediatrică din ţară, Solicitările sunt însă cu 50 la sută mai numeroase. Cine sună acum poate obţine o programare şi peste opt sau nouă luni.

”Trebuie să facem o judicioasă alegere a cazurilor, astfel încât cei care sunt mai grav, trebuie să luăm întotdeauna în calcul că există transferuri din secţii de ATI, de ortopedie, de neurochirurgie” ne-a declarat Andrada Mirea, director medical, Centrul Naţional de Recuperare pt. Copii „N.Robănescu”.

Disperaţi, unii părinţi îi duc în străinătate pe copiii care nu pot aştepta. Pentru Ecaterina s-a mobilizat o ţară. Copila, intrată în comă după două stopuri cardiorespiratorii cauzate de un chist cerebral, este acum la o clinică din Germania.

”Doar de trei ori pe zi vine cineva de la fizio şi lucrează cu mânuţa. Mai vine cineva şi îi pune nişte obiecte din plastic pe corpuşorul ei. Trezirea aceasta pe care o aşteptăm toţi nu se petrece”, spune Vasile Ioana, preot paroh, Biserica Sf. Nicolae Dintr-o Zi, Bucureşti.

La centrul Robănescu se fac multe terapii, dar nu e destul spaţiu pentru ca micii pacienţi să nu aştepte cu lunile. O nouă clădire în curte ar însemna mai multe şanse pentru copii. Numai studiul de fezabilitate costă însă peste 60 de mii de euro, bani pe care spitalul nu-i are.

 

(CNCRNC Dr. Nicolae Robanescu
Adresa: Str. Dumitru Minca, nr.44, sector 4, Bucuresti
CUI: 21101334
Cont: RO90TREZ70420F370100XXXX
Deschis la Trezorerie, Sector 4 )

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite