Recuperarea după Covid, o luptă grea și de durată. Mărturia unui pacient: Credeți-mă, colegii de spital erau vaccinați și era mult mai ușor pentru ei, vedeam cât mi-e de greu mie. Vaccinați-vă, oameni buni!

COVID-19 este o boală care nu trece odată cu eliminarea virusului din organism. Tot mai mulţi pacienţi sunt nevoiţi să rămână săptămâni la rând în spital, pentru refacerea funcţiei plămânilor. Până acum, recuperarea se făcea în sala de kinetoterapie sau acasă, dar bolnavii afectaţi de varianta Delta încep refacerea chiar pe patul de spital. Mulţi sunt nevaccinaţi şi acum regretă acest lucru. Vă avertizăm că urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional!

07 Noiembrie 2021, 11:20 (actualizat 07 Noiembrie 2021, 11:44) Știrile TVR |

Petru Negrea are 60 de ani și este șofer de autobuz în Timișoara. Nu s-a vaccinat, iar când s-a îmbolnăvit, s-a tratat acasă. A ajuns la spital abia când n-a mai putut respira. A fost internat în pre-Terapie, pentru că la ATI nu mai erau locuri. Avea o afectare pulmonară de 65%. Deși infecția a trecut, este în continuare dependent de două surse de oxigen și îl așteaptă o lungă perioadă de recuperare. Regretă că nu s-a vaccinat.

PETRU NEGREA, pacient: “Am dus lupte grele … Groaznic. (De ce nu v-ați vaccinat? V-ați temut, n-ați avut încredere în boală?) Delăsarea asta, las că vin mâine ... și n-am mers niciodată”.

La fel ca el sunt și alți pacienți internați la Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara. Încă țintuiți la pat, au început deja recuperarea post-COVID, care e grea și de durată.

“Am rămas cu deficiențe de respirație, probleme cu oboseala, deci nu puteam să fac mai mult de patru, cinci pași. (Afectare pulmonară?) 35%, din care înțeleg că s-a recuperat 15% pe perioada spitalizării, iar 20 la sută urmează în timp”.

“E a doua săptămână în care fac recuperarea. (Și cum să va simțiți?) Mai bine, pot să respir mai bine și datorită exercițiilor și medicamentației".

"Credeți-mă, îs bătrână, nu vă mint, colegii de spital erau vaccinați și era mult mai ușor pentru ei, vedeam cât mi-e de greu mie. Vaccinați-vă, oameni buni!”

Procesul de recuperare după Covid poate dura luni de zile. Iar în cazul variantei actuale a virusului, este și mai complicat.

Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" Timișoara: “Varianta Delta, din nefericire, afectează mai agresiv plămânul la persoanele mai tinere, lasă sechele mult mai multe decât celelalte variante de virus”.

Dr. Alexandru Crișan, medic kinetoterapeut: “Intrăm pe Terapie Intensivă și, din primele momente, pe zona roșie, pentru exerciții simple de respirație. Avem pacienți cu care lucrăm o lună de zile, avem pacienți cu care lucrăm mai mult de o lună, chiar internați în spital”.

Peste 90% din pacienții care fac recuperarea pulmonară la Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara sunt nevaccinați. Medicii au observat o mare diferență privind afectarea plămânilor în cazul lor.

Diana Manolescu, director medical, Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" Timișoara: “Acesta este, de exemplu, un pacient tânăr, nevaccinat. Toate aceste zone albe, zone opace, de la nivelul plămânilor, sunt zonele de infecție”.

Cei care rămân cu sechele la nivelul plămânilor au la dispoziție o aplicație realizată la Spitalul "Victor Babeș", cu ajutorul căreia pot continua exercițiile de recuperare și acasă. Potrivit medicilor timișoreni, 95% din pacienții vaccinați care s-au infectat cu SARS-C0V2 nu dezvoltă afectare pulmonară.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI