Rectificarea bugetară o vom adopta într-o ședință de Guvern care va avea loc mâine, sperăm la ora 11, in funcție de finalizarea procedurilor, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă. Totodată, Guvernul discută şi despre noua variantă a salariului minim pe economie, în Consiliul Tripartit.
Premierul a vorbit la începutul ședinței de Guvern despre situația economică a României. Țara noastra a înregistrat o creștere economică dar mai mică ca până acum și pentru moment nu putem vorbi despre o recesiune economică.
Joi, la ora 11.00, Guvernul se va reuni în ședință pentru a reîmpărți banii țării la rectificarea bugetară. Astfel, 6,8 miliarde de lei vor merge la Ministerul de Finanțe, 1,5 miliarde de lei la Ministerul Muncii, 376 milioane de lei vor merge la Ministerul Agriculturii, 103 milioane la Economie, 90 de milioane la Justiție. Sunt economii cu cheltuielile de personal de 30 de milioane de lei.
Marii pierzători ai rectificării bugetare sunt Ministerul Sănătății care pierde un miliard de lei, iar Ministerul Transporturilor 514 milioane.
Discuții privind creșterea salariul minim la 3000 de lei au loc miercuri între sindicate, patronate și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Prin a doua rectificare bugetară din acest an deficitul consolidat scade la 5,74% din PIB, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, după şedinţa de miercuri a Executivului.
"Mâine probabil se va aproba rectificarea, avizele sunt în curs. Este ultima rectificare din acest an, o rectificare din nou pozitivă având în vedere datele de la Comisia Naţională de Prognoză referitoare la prognoza de toamnă. Un PIB nominal în creştere la 1.396,2 miliarde de lei cu o creştere economică de 4,6% în acest an. Ca element foarte important al acestei rectificări este reducerea deficitului ca pondere în PIB de la 5,84% pe cash la 5,74% pe cash", a anunţat ministrul Finanţelor.
La bugetul general consolidat, veniturile se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, cheltuielile se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţine la 80,154 miliarde lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB.
Bugetul de stat pe anul 2022 se diminuează la venituri cu suma de 1,941 miliarde lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 18,433 miliarde lei credite de angajament şi cu suma de 1,916 milioane lei credite bugetare, deficitul crescând cu aproape 3,857 miliarde lei.