Rectificarea bugetară, adoptată fără avizul CSAT. Premierul a cerut desecretizarea stenogramei şedinţei CSAT de marţi

Guvernul a adoptat rectificarea bugetului, la o zi după ce şedinţa CSAT a fost suspendată de şeful statului, nemulţumit de proiectul Executivului. Premierul consideră că măsură poate fi adoptată şi fără avizul acestui for. Invitata mâine la Cotroceni, Viorica Dăncilă a anunţat că nu va merge. Ministrul de Finanţe a declarat că poate răspunde el invitaţiei făcute de Klaus Iohannis. Eugen Teodorovici a prezentat şi câteva dintre cele mai importante modificări aduse proiectului de buget. Mai exact, de unde s-au luat bani şi unde s-au dat în plus faţă de sumele iniţiale. Şi premierul a susţinut că măsurile erau necesare.

05 Septembrie 2018, 10:14 (actualizat 05 Septembrie 2018, 19:55) |
Rectificarea bugetară se face și fără aviz CSAT
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALZARE Viorica Dăncilă a susţinut că sunt asigurate fondurile necesare pentru funcţionarea tuturor instituţiilor statului.

"Soluţia aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ne-am îndeplinit obligaţia de a cere CSAT un punct de vedere", a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Mă aşteptam ca preşedintele să înţeleagă că rectificarea bugetară trebuie aprobată pentru a nu afecta bunul mers al economiei. Mi-aş fi dorit ca acest proiect deosebit de important pentru români să fie rezultatul unui consens între două instituţii importante ale statului - Preşedinţie şi Guvern. Orice situaţie complexă însă are cel puţin o soluţie, iar soluţia aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Dăncilă a mai spus că, până la un punct, poate înţelege nemulţumirea preşedintelui legată de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit şi a dat asigurări că ”nicio instituţie a statului nu va rămâne fără bani pentru funcţionare”.

De aceea, am primit cu uimire declaraţia de ieri a preşedintelui şi consider că, pentru a nu exista niciun dubiu în legătură cu motivele pentru care a fost suspendată şedinţa CSAT, este nevoie ca stenogramele acestei şedinţe să fie desecretizate”, a subliniat premierul.

Dăncilă a anunțat măsurile luate pentru sprijinul financiar al celor afectați de pesta porcină și combaterea răspândirii virusului:

  • Suplimentar, față de sumele prevăzute de rectificarea bugetară (peste 160 de milioane lei), Ministerul Finanțelor a transferat ANSVSA încă 40 de milioane de lei.

Despre îmbunătățirea serviciului medical:

  • Au fost alocate fonduri naționale și au fost găsite soluții complementare de finanțare din fonduri UE.
  • Au fost depuse 7 proiecte regionale cu o valoare nerambursabilă de 390 de milioane de lei pentru achiziționarea mai multor tipuri de ambulanțe și echipamente necesare acestora. Fondurile provin din programul operațional regional 2014-2020.

În 2019 vor fi acordate, în continuare, voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei, a mai anunțat premierul.

1,2 milioane de români beneficiază în acest an de vouchere de vacanță.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va efectua joi o vizită de lucru în Spania, unde are programată o întâlnire cu regele Felipe al VI-lea.

Guvernul vrea să meargă mai departe cu rectificarea bugetară și să aprobe proiectul astăzi, în ședința de guvern de la ora 13.00. Așa cum își propusese inițial.

Ministrul de Finanțe a declarat ieri că Guvernul nu are nevoie de avizul CSAT, ci trebuie doar să-l ceară. L-a cerut ieri, ședința a fost suspendată, fără temei legal, afirma ministrul de Finanțe, așa încât Guvernul poate să aprobe rectificarea.

Această variantă a fost verificată ieri la Guvern, cu juriștii. A venit la Guvern inclusiv Liviu Dragnea, liderul PSD, însoțit de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache. Au discutat cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Teodorovici.

Reprezentanții Guvernului au spus că dacă nu se face această rectificare bugetară există pericolul ca salariile din septembrie pentru anumiți angajați să nu poată fi plătite, investițiile să fie întârziate, să nu poată fi acordate tratamente pentru boli grave sau să nu poată fi plătite despăgubirile pentru cei care și-au pierdut animalele din cauza pestei porcine.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI