Rectificare bazată pe reducerea evaziunii. ANAF ar urma să colecteze 3,6 mld. de lei în plus prin înmulțirea controalelor

7 august 2019, 21:32

Bugetul are deja un deficit de 20 de miliarde de lei în jumătate de an, iar acum Finanțele propun o rectificare declarată pozitivă.

Ca să acopere cheltuielile majorate cu aproape 4 miliarde de lei prin proiect, Finanțele se bazează, în parte, pe măsurile noi: 320 de milioane de lei ar urma să strângă, în 4 luni, din taxarea răcoritoarelor cu mult zahăr, încă 160 de milioane din creșterea accizei la țigări și 22 de milioane din introducerea contribuțiilor sociale pe tichetele cadou.

Sursele principale ar urma să fie, însă, controalele intensive ale ANAF pentru reducerea evaziunii fiscale și amnistia aprobată deja de guvern.

Specialiștii consideră exagerat de optimiste aceste estimări de venituri, care trebuie să susțina cheltuielile publice în creștere.

Și opoziția consideră nerealiste datele care stau la baza rectificării.

Bugetele Educației, Fondurilor Europene, Cercetării, Agriculturii și Transporturilor sunt reduse prin proiectul de rectificare, dar cresc sumele pentru autoritățile locale și pentru Ministerul Muncii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite