Record nefast: 901 refugiați s-au înecat anul acesta doar în largul coastei Tunisiei

Migranţi
Migranţi
28 iulie 2023, 15:36

Ministrul de Interne al Tunisiei, Feki, a declarat că cele mai multe trupuri nici măcar nu au fost identificate. Datele indică faptul că, din cei 901, doar 36 au fost identificați ca cetățeni tunisieni și 267 ca migranți străini.

Mai mult, acesta nici nu ar fi numărul total al celor care s-au înecat în coastele Tunisiei încercând să treacă marea către Italia. Statistica măsoară doar numărul trupurilor recuperate. Mulți ații și-au pierdut viața, dar nu au mai fost găsiți vreodată.

Numărul total al morților din acest an pe ruta Mediteranei Centrale din Tunisia și Libia către Italia, care este considerată cea mai mortală rută de migrație din lume, este în prezent de 1.769.

Tunisia a înregistrat un număr record de migranți ilegali plecați în Europa de pe țărmurile sale în acest an, înlocuind Libia ca principal punct de plecare pentru migranții și refugiații din Africa de Nord.

Peste 86.000 de migranți au reușit să ajungă în Italia până în acest an, potrivit ultimei cifre publicate de agenția ONU pentru migrație OIM. Pe parcusrul întregului an 2022, au fost înregistrați 105.000 de migranți sosiți în Italia. Cei mai mulți dintre ei au avut Tunisia ca punct de plecare.

Majoritatea bărcilor de migranți pleacă de pe coasta Sfax în direcția Italiei, ceea ce a dus la venirea a mii de migranți în orașul de coastă în acest an. Tensiunile au crescut între populațiile locale și migranți, cu rapoarte de xenofobie și rasism ieșind la suprafață zilnic. Însuși președintele tunisian Kais Saied a fost acuzat că a folosit o retorică anti-migrantă.

În ciuda tensiunilor sociale, Tunisia a semnat un memorandum strategic cu UE la începutul acestei luni. Acordul urmărește să țină migranții și refugiații departe de Europa, prin sporirea patrulelor pe mare și prin reprimarea traficanților.

Pe lângă decesele pe mare, au existat și rapoarte despre imigranți care au murit în deșert, după ce autoritățile tunisiene i-au mutat cu forța la granița țării cu Libia. Cinci trupuri, printre care și copii, au fost găsite de polițiștii de frontieră libieni.

Articol de Arina Delcea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite