Ziua Națională nu putea fi completă fără bucatele tradiționale îndragite de români. Așa că în piețe și parcuri au sfârâit grătarele, iar ceaunele aburinde, pline cu fasole cu sau fără ciolan, au deschis apetitul petrecăreților.
Oradea a sărbătorit Ziua Națională cu un record mondial. Ca să pregătească "cel mai mare mic" din lume, bucătarii au avut nevoie de zeci de mese, de o maşină manuală de făcut cârnaţi veche de 150 de ani și 125 de kilograme de pastă de carne.
"Micul uriaș" a fost vândul la metru, la preţul de 20 de lei bucata.
La Alba Iulia, 15 mii de porții de fasole cu ciolan sau cârnați au fost gata la prânz pentru românii dornici de petrecere.
Și în Constanța, după defilarea militarilor, locuitorii au încins petrecerea. Autoritățile i-au așteptat cu fasole la ceaun și cu cârnați fripți pe grătar.
Și jandarmii Grupării Mobile Tomis au avut parte, după defilare, de meniul tradițional.