Record de pelerini la Iași. Peste 100 de mii de oameni s-au rugat în aceste zile la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

14 octombrie 2019, 12:57

Peste 100 de mii de oameni s-au rugat în aceste zile la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Este un număr record în comparație cu anii trecuți.

Momentul cel mai așteptat al pelerinajului a fost sfânta liturghie, oficiată în aer liber, lângă altarul ridicat în curtea Catedralei Mitropolitane.

Înainte de slujbă, întregul sobor de preoţi s-a închinat la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Liturghia a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paxos și Insulele Diapontice.

La slujbă au fost pomeniți și preoții care au ridicat biserici în anii regimului comunist, în ciuda persecuţiilor îndurate.

Mulți dintre credincioșii care au participat la sfânta liturghie au venit din toate colțurile țării. Și-au petrecut noaptea în smerenie și rugăciune și au așteptat răbdători ore în șir ca să ajungă la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Pentru pelerinii istoviți de așteptare și drum, organizatorii au oferit ceai şi pachete cu mâncare caldă. Și după slujbă, preoții au împărțit 60 de mii de porții de sarmale, colaci, vin, suc și apă.

La Iași s-a aflat și o echipă de filmare din Serbia, care realizează un documentar despre viaţa Sfintei Parascheva.

Aleksandar Djurovic Hadzi, regizor: Când vorbim despre sfinţi, pare adeseori că este vorba despre o ficţiune, un basm. Dar când vezi că după atâtea secole oamenii încă se adună aici să se roage Sfintei, povestea capătă substanţă.

Moaștele Sfintei Parascheva și cele ale Sfântului Ierarh Spiridon vor rămâne în curtea Catedralei Mitropolitane până marți.

______________________

ACTUALIZARE Luni, la prânz, coada de pelerini se întinde pe 5 kilometri.

Peste 60 de mii de persoane aşteaptă să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, dar şi la mâna dreapă a Sfântului Ierarh Spiridon.

După-amiază, de la ora 17.00, va fi un program special, Paraclisul Sfintei Cuvioase.

Va fi şi un concert susţinut de corul academic Gavriil Musicescu, iar de la ora 20.00, la catedrala Metropolitană, va fi o slujbă de priveghere a Sfântului Ierarh Spiridon, a transmis Steliana Orășanu, corespondent TVR.

Mâna dreaptă a Sfâtului Spiridon va rămâne la Iaşi până mâine, inclusiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite