Record de îmbolnăviri și pacienți la ATI, nu și de teste prelucrate. Peste 1100 de cazuri noi de coronavirus în București, unele județe sunt în scenariul roșu

29 octombrie 2020, 20:11

Azi au fost raportate 6481 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, 83 de decese și 868 la ATI.

Sunt cu 1138 de îmbolnăviri mai multe decât la precedenta raportare.

În București am ajuns la numărul record de 1129 de cazuri, cu aproape 400 mai multe decât în ziua precedentă.

Radu Țincu, medic primar în secția ATI, Spitalul Floreasca: Această creştere va continua, pentru că ne apropiem deja de a doua săptămână în care autorităţile au instituit măsurile sanitare la nivelul Bucureştiului. Se pare că aceste măsuri nu şi-au dovedit încă eficienţa, iar de pe altă parte în Terapie Intensivă numărul de pacienţi va continua să crească. Gândiţi-vă că din 6000 de cazuri astăzi, undeva la o săptămână în jur de 300 de pacienţi vor avea nevoie de terapie intensivă. Dacă am merge în acest ritm, într-o săptămână, 10 zile, o să epuizăm capacitatea de terapie intensivă a României.

Ministrul Sănătății avertizează că urmează câteva săptămâni deosebit de grele.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: În condițiile în care vom avea respectarea de reguli și vom merge peste 4 săptămâni la așezarea pe un platou, putem să gestionăm altfel niște sărbători în niște condiții de cazuri puține noi. Dacă nu vom respecta aceste reguli, vom avea creștere de cazuri cu o gestionare grea la ATI și în general în spitale.

Tot mai multe județe trec în scenariul roșu, iar Cluj și Sălaj au depășit incidența de 4 la mia de locuitori.

Sunt și județe în scenariul verde, dar există multe semne de întrebare pentru că sunt diferențe mari între numărul de teste.

Giurgiu are o incidență de 1,34 la mie, dar care rezultă din doar 78 de teste într-o zi.

Cluj, în schimb, cu o populație de două ori și jumătate mai mare, are peste 2600 de teste zilnice și o incidență de 4,3 la mia de locuitori.

Premierul Ludovic Orban spune că diferențele sunt normale și anunță că se va recurge la noi restricții numai când se vor identifica surse precise de infectare.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: Problema noastră este să testăm pe toți cei care trebuie testați conform reglementărilor într-un interval de 48 de ore. Să identificăm care sunt principalele cauze ale răspândirii virusului.

Potrivit ministrului Sănătății, România poate prelucra acum 50 de mii de teste zilnic, dar niciodată nu s-a trecut de 37 de mii.

Cel mai târziu săptămâna viitoare vor sosi în țară primle 43 de mii de teste rapide. Vor fi folosite cu prioritate în compartimentele de primiri urgențe, dar și în cămine pentru vârstnici, grădinițe și școli.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite