Record de decese din cauza COVID-19, în luna octombrie. Aproape 45.000 de oameni au murit, de două ori mai mulți față de aceeași lună din 2019. Printre ei, 97 de copii sub un an

10 decembrie 2021, 17:53

În luna octombrie a acestui an, România a înregistrat un bilanț negru – aproape 45.000 de morți, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. Cu 19.000 mai mai multe decese decât în luna septembrie. S-au stins într-o singură lună peste 22.000 de bărbați și aproape la fel de multe femei.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Totdeauna când ai o problemă majoră de sănătate publică, cum este un val pandemic, de exemplu, ai număr mare de decese provocate de noul coronavirus, dar lucrul ăsta blochează activitatea medicală și accesul la servicii medicale și ale altor categorii de pacienți.

Cele mai multe decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 80 de ani, iar peste 25%, la persoane care au între 70 și 79 de ani. Au murit 97 de copii care aveau mai puțin de un an. Marea problemă, spun medicii, e că oamenii au ignorat în prima fază simptomele bolii.

RADU ȚINCU, medic primar ATI și Toxicologie: Acești pacienți preferau, fiind simptomatici, să rămână la domiciliu, fără evaluare medicală, o perioadă de 7 – 10 zile, iar în momentul în care ajungeau să fie evaluați în camerele de gardă, prezentau o afectare pulmonară de peste 70%- 80%. România a devenit deja, în spațiul european, la acest moment, țara cu cea mai mare imunizare naturală prin trecere prin boală determinată de acest val patru.

RAED ARAFAT: Nu prea veneau pacienții ușori la unitățile de primiri urgență, deci valul a adus un mare de infectați, dar la spitale au ajuns și un număr mare de oameni care au ajuns unii dintre ei târziu. Încercau să se trateze acasă unii dintre ei înainte să vină, primeau medicamente care le alegeau.

Aproape jumătate dintre persoanele care au murit în octombrie aveau probleme la aparatul circulator, iar pentru 33%, moartea a fost cauzată de afecțiuni respiratorii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite