EXCLUSIV

Record de centenari în Trieste. Numărul acestora a tot crescut în ultimii ani, în Italia. 83 la sută sunt femei

Numărul centenarilor a crescut foarte mult în Italia, în ultimii ani. Pandemia de Covid nu a oprit această tendinţă. Sunt peste 17 mii de persoane care au depășit suta de ani. Iar oraşul cu cei mai mulţi centenari este Trieste. Un reportaj realizat de corespondentul TVR în Italia, Alberta Forgiarini.

22 August 2022, 19:41 (actualizat 22 August 2022, 20:42) Știrile TVR |

Nives Pace tocmai a împlinit 101 ani. De la 4 ani locuiește la Trieste. Nu a fost căsătorită și nici nu a avut copii, iar pasiunea ei au fost călătoriile.

Nives Pace, centenară din Trieste, 101 ani: Eu sunt optimistă de fel, oricât de rău ar fi, eu mă descurc și așa, mă gândesc că putea să fi fost mai rău.

Din aceeași generație este și Liliana Furlan. A fost căsătorită cu un marinar, nu a avut copii și povestește cu seninătate cum a ajuns până la 101 ani.

Liliana Furlan, centenară din Trieste, 101 ani: O femeie simplă, mereu normală în viață, în privința a ceea ce am mâncat și băut, în interacțiunea cu ceilalți nu m-am certat.

Printre puținii bărbați care au prins un secol de viață este Bruno Brunetta. La 17 ani s-a îmbarcat voluntar pe crucișătorul Ducele de Aosta. Acolo l-a prins și al Doilea Război Mondial.

Bruno Brunetta, centenar din Trieste, 102 ani: Războiul este urât pentru că nu sunt supraviețuitori, nu sunt căi de a te salva, nu se știe ce se poate întâmpla. Și nu se știe pentru ce lupți. Noi, soldații, suntem în întuneric. Suntem conduși, dar nu știm unde, când, cum și de ce.

Conform unui studiu făcut de Universitatea din Trieste împreună cu agenția sanitară, în Trieste sunt aproape 150 de centenari, adică 7 la suta de mii de locuitori, dublul mediei naționale.

Stefano Ferroli, coordonator servicii sociale, Primăria Trieste: Perioada medie de şcolarizare a centenarilor din Trieste este destul de mare: 7 ani. Dacă ne gândim la perioada în care au trăit aceste persoane și au mers la școală, este foarte mare. Este posibil ca un factor să fie activitatea, chiar și intelectuală a acestor persoane.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR: În Italia sunt 17 mii de centenari, dintre care 1000 au chiar peste 105 ani. Numărul acestora a tot crescut în ultimii ani, în ciuda pandemiei. 83 la sută sunt femei și locuiesc în Nordul Italiei.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI