Recomandările GRECO nu sunt opţionale. Organismul anticorupție îl contrazice pe ministrul Tudorel Toader

Grupul Statelor împotriva Corupţiei îl contrazice pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a susţinut, în plenul Senatului, că raportul GRECO este facultativ. 'Recomandările GRECO sunt obligatorii, iar România nu este o excepţie', au răspuns experţii europeni. 'Raportul de ţară a fost realizat după multe discuţii cu autorităţile relevante, printre care şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader', au precizat experţii.

11 Mai 2018, 21:15 (actualizat 11 Mai 2018, 22:20) |
Recomandările GRECO sunt obligatorii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Biroul de presă al GRECO a precizat pentru TVR că obligația statelor membre de a respecta recomandările organismului de luptă împotriva corupției sunt prevăzute chiar în regulament.

Membrii GRECO se vor conforma recomandărilor din raportul de evaluare şi le vor implementa în totalitate, în limita de timp stabilită de GRECO”, spune articolul 30 al regulamentului, care este public.

Statele au la dispoziție un an și jumătate ca să ia măsurile recomandate, timp în care trebuie să informeze GRECO în legătură cu stadiul lor.

În urmă cu 2 zile, ministrul Justiției le spunea senatorilor cu totul altceva.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, pe 9 mai: Raportul GRECO este unul de orientare, unul facultativ, stabilește standarde europene, dar raportul GRECO în mod categoric nu poate să treacă peste voința legiuitorului național.

Experții de la GRECO - organismul anticorupție al Consiliului Europei - au criticat punctual prevederi din noile legi ale justiției, precum înființarea parchetului special pentru magistrați sau reducerea limitei de vârstă pentru pensionare, care va duce la plecarea masivă a magistraților din sistem.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI