Recomandările GRECO nu sunt opţionale. Organismul anticorupție îl contrazice pe ministrul Tudorel Toader

11 mai 2018, 21:15

Biroul de presă al GRECO a precizat pentru TVR că obligația statelor membre de a respecta recomandările organismului de luptă împotriva corupției sunt prevăzute chiar în regulament.

Membrii GRECO se vor conforma recomandărilor din raportul de evaluare şi le vor implementa în totalitate, în limita de timp stabilită de GRECO”, spune articolul 30 al regulamentului, care este public.

Statele au la dispoziție un an și jumătate ca să ia măsurile recomandate, timp în care trebuie să informeze GRECO în legătură cu stadiul lor.

În urmă cu 2 zile, ministrul Justiției le spunea senatorilor cu totul altceva.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, pe 9 mai: Raportul GRECO este unul de orientare, unul facultativ, stabilește standarde europene, dar raportul GRECO în mod categoric nu poate să treacă peste voința legiuitorului național.

Experții de la GRECO – organismul anticorupție al Consiliului Europei – au criticat punctual prevederi din noile legi ale justiției, precum înființarea parchetului special pentru magistrați sau reducerea limitei de vârstă pentru pensionare, care va duce la plecarea masivă a magistraților din sistem.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite