Recomandările culturale ale săptămânii

10 ianuarie 2020, 08:27

Sub titlul Dor de Eminescu, cei doi artiști – dialogând într-o formulă scenică inedită, în care cuvântul rostit se completează cu muzica – prezintă un spectacol alcătuit pe baza unor selecțiuni din manuscrisele de poezie, proză și filosofie ale marelui poet, având ambiția de a explora opera poetică a lui Eminescu pe o dimensiune inedită.

În rostirea lui Ion Caramitru, cunoscuta Glossă eminesciană capătă valențe neașteptate, rezonând mai mult decât oricând cu prezentul: Cât timp Eminescu a rămas printre noi, nimic nu este încă pierdut.

La Ateneul Român în această seară dirijorul japonez Daisuke Soga va conduce orchestra simfonică a filarmonicii George Enescu într-un spectacol de execepţie. Dirijorul s-a născut la Osaka, şi a beneficiat de o atentă educaţie muzicală, studiind în particular pianul, clarinetul şi contrabasul. Şi-a făcut debutul în 1989 chiar în România când încă era student lal Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. A câştigat numeroase premii şi a colaborat cu multe orchestre din Japonia, Europa şi America de Sud. Corul filarmonicii va fi dirijat de Iosif Ioan Prunner. Din repertoriu Dumitru Bughici şi Serghei Rahmaninov.

Opera Comică pentru Copii a pășit în noul an pe ,,Sunetul Muzicii”. Doar în acest sfârșit de săptămână mai aveți ocazia să vă bucurați de îndrăgitul musical ,,Sunetul Muzicii”, în regia și coregrafia lui Răzvan Mazilu. La cererea publicului, Opera Comică pentru Copii a suplimentat numărul de reprezentații: astfel vor fi spectacole astăzi ora 18:30; mâine  și duminică de ora 11:00. „Curajul lui Răzvan Mazilu de a lucra cu copii, e drept, obișnuiți cu scena Operei Comice, este recompensat cu o prestație de top zece din partea acestora. Rutinați, sudați ca echipă, conștiincioși și integrați bine în spectacol, cei mici chiar colorează frumos povestea, scuturând de praf un musical ce părea aproape uitat de către spectactorii români (indiferent din ce generație ar face parte aceștia). Răzvan Mazilu construiește atent fiecare moment, insistă foarte mult pe intrările fiecărui personaj în parte, multe dintre ele fiind dinspre sală, ceea ce dinamizează suficient de mult relația dintre spectatori și actori”. Noul an debutează la Sala Radio cu un eveniment de gală: concertul inaugural din suita de evenimente speciale pregătite de Orchestrele și Corurile Radio România pentru a aniversa Anul Internațional Beethoven, sărbătorit oficial în întreaga lume, la împlinirea a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor.

Miercuri, la ora 19:00, Orchestra de cameră radio prezintă, sub bagheta apreciatului dirijor Tiberiu Soare, două dintre creațiile devenite legendare ce poartă semnătura „titanului” Beethoven: Concertul nr. 5  pentru pian şi orchestră –Imperialulși Simfonia nr. 3 – Eroica. Invitat special al evenimentului este tânăra pianistă Adela Liculescu, absolventă a Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, care, la doar 26 de ani, are un palmares impresionant de premii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite