Recomandări pentru weekend. TIFF, festCo și o invitație la lectură

25 mai 2018, 13:39

Astăzi începe la Cluj cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România, Festivalul Internațional de Film Transilvania. Timp de 10 zile vor fi 227 producţii -178 de lungmetraje şi 49 de scurtmetraje din toate colţurile lumii. Sute de invitaţi români şi străini, reprezentanţi de marcă din lumea filmului, şi-au confirmat deja prezenţa la TIFF.

Invitatul special al ediției este una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinematografiei franceze,  actriţa şi regizoarea Fanny Ardant. La secțiunea competiție sunt înscrise două filme românești : Nu mă Antinge-mă, al Adinei Pintilie, recompensat cu leul de aur la Berlin și Charleston, debutul în lungmetraj al lui Andrei Crețulescu avându -i în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Radu Iacoban, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea. Va fi , de altfel, premieră națională a filmului. Actorul Horaţiu Mălăele şi regizorul Stere Gulea vor prezența, tot în premieră, secvenţe din Moromeţii 2, cel mai aşteptat film românesc al acestui an.

Dacă vă plimbați în acest weekend prin Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Grădina Cișmigiu sau Parcul Regele Mihai sigur veți întâlni statui vii și asta pentru că e în plină desfăşurare Festivalul Internaţional de Statui Vivante. Sunt Peste 40 de invitați străini din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, Anglia, Germania, Ucraina.

Vor fi şi 16 statui vivante prezentate în premieră de Teatrul Masca care vor încerca să recreeze atmosfera colosală a Parisului sfârșitului de sec XVIII și începutul secolului XIX cu străzile pline de comercianți ambulanți și mai ales de strigătele acestora, un adevărat concert de o rară vitalitate.

Până duminică puteţi merge şi la festCO – singurul festival de comedie românească din țară. În anul centenarului, Directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiță și -a propus să ducă mai departe tradiția de a promova comedia românescă de calitate.

Au fost invitate cele mai bune spectacole din țară bazate pe texte românești. Din acest an festCO iniţiază o secţiune specială festCO iniţiază o secţiune specială dedicată marilor culturi teatrale ale lumii. La această ediție a fost invitată Polonia, care în acest an aniversează, la fel că România, un secol de existenţă naţională.

Spectacole sunt la Teatrul de Comedie dar şi în alte locuri cum ar fi TNB sau Teatrul Mic.

Avem și o recomandare de lectură o carte care va stârni mult interes și comentarii : „Viață lui Arsenie Boca – Ei mă consideră făcător de minuni”. Este o biografie a acestui fascinant personaj scrisă de Tatiana Niculescu. Ea reconstituie traseul prin lume al lui Arsenie Boca, de la tânărul cu înclinații spre filozofie până la călugărul de la Sâmbătă de Sus, pictorul de biserici care locuia împreună cu maică Zamfira într-un apartament din București .

Este o biografie neromanțată care încearcă să răspundă la întrebările: Este cultul lui doar o vastă operațiune de marketing religioasă? Are viață lui caracteristicile vieții unui sfânt ? Cum și de ce e asociat Arsenie Boca cu miracolul?

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite