Recomandări pentru weekend. Expoziția "Eminescu în artele grafice contemporane - 130 ani", spectacole, concerte

Deși l-am sărbătorit în urmă cu câteva zile pe Mihai Eminescu, evenimentele dedicate marelui poet continuă. De exemplu la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi puteți vizita o expoziție de grafică extrem de interesantă. Nu lipsesc în perioada următoare nici spectacolele sau concertele. Detalii vă oferă colega mea Loredana Iordache.

18 Ianuarie 2019, 09:44 (actualizat 18 Ianuarie 2019, 10:49) Știrile TVR |
Recomandări culturale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi puteți vizita expoziția "Eminescu în artele grafice contemporane - 130 ani". Cu prilejul Zilei Culturii Naționale și cu ocazia celebrării a 130 de ani de la trecerea în neființă a lui Mihai Eminescu, acest proiect explorează rolul operei eminesciene în creația artiștilor vizuali din România. Expoziția "Eminescu în artele grafice contemporane - 130 ani" prezintă atât o selecție de opere de artă inspirate de scrierile lui Eminescu cât și o selecție de ediții ale operelor lui Eminescu (unele bibliofile) ilustrate de artiști români.

Expoziția reunește lucrări semnate de artiștii: Nicolae Alexi, Aurel Bulacu, Constantin Baciu, Mircia Dumitrescu, Ligia Macovei, Camil Ressu, Jules Perahim, Florica Cordescu.

La Teatrul Național din București, în această seară se joacă "Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat". După aproape treizeci de ani, cineastul Nae Caranfil („Filantropica", „Asfalt Tango", „Restul e tăcere" etc.) se reîntoarce în teatru, cu un spectacol pe un text propriu care prezintă un episod din fascinanta viață a cavalerului d'Eon: misiunea sa la Curtea Țarinei Elisabeta I, unde a acționat ca agent de influență în favoarea Franței. Dându-și seama că o femeie ar reuși să câștige mai repede încrederea suspicioasei Țarine, d'Eon a ales să fie femeie. Astfel, luând identitatea nepoatei cavalerului Douglas, conducătorul delegației franceze, ea va reuși să își ducă la îndeplinire misiunea, dar tulburând, în același timp, minți și inimi.

Un spectacol cu personaje și fapte istorice reale, plin de haz, farmec, îndrăzneală, despre spionaj, intrigi politice și amoroase desfășurate la una dintre cele mai extravagante curți imperiale ale lumii.

La Muzeul Național de Artă Contemporană artistul britanic de origine japoneză Christian Hidaka prezintă o frescă 3D extrem de interesantă, "Unhooked a Star". Fascinat de istoria spațiului pictural și de evoluția metodelor de reprezentare, artistul produce imagini enigmatice prin care temporalități și structuri spațiale disparate se întâlnesc în căutarea unor noi forme picturale. "Unhooked a Star" dezvoltă analogia dintre pictură și scenă, propunând o explorare teatrală a spațiului ce transformă cubul alb al galeriei într-un ambient imersiv. Și tot la MNAC până la sfârșitul lunii puteți vizita expoziția de dimensiuni mari "Apă, hrană, adăpost" a artistului Dan Vezentan.

La Ateneul Român Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu" va susține un concert dirijat de Yoav Talmi. Dirijorul istraelian multipremiat este cunoscut în toată lumea conducând orchestre din Berlin, Viena, Oslo, Franța, Spania sau America. Spectacolul de la Ateneu este unul special avându-l ca solist pe Carlo Torlontano, artist care și-a dedicat viața promovării interpretării la Alphorn („cornul Alpilor"), un instrument muzical asemănător tulnicului românesc, răspândit în munții Alpi. Din program Mozart, Anton Zimmermann, Edward Elgar.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI