CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Recomandări pentru România. Comisia Europeană cere corectarea abaterii bugetare

Comisia Europeană critică dur Romania. În raportul publicat astăzi, sunt trecuți în revistă indicatorii economici si riscurile pe care le implică politicile fiscale ale Guvernului, dar sunt evocate si presiunile la care este supusă justiția. Detalii despre continutul documentului, în relatarea corespondentului nostru la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

23 Mai 2018, 21:57 (actualizat 23 Mai 2018, 23:41) Știrile TVR |
Recomandări de la Bruxelles pentru România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Raportul exectivului de la Bruxelles indică o serie de parametri care ar putrea compromite creșterea economică. Potrivit documentului, țara noastră nu a întreprins măsuri eficiente pentru a ține sub control deficitul structural, astfel că România este atenționată să acționeze pentru a corecta devierea semnificativă de la țintele fiscale, acum, cât creșterea economică este robustă, pentru a preveni apariția unor probleme grave.

E semnalat și faptul că riscul de sărăcie sau excluziune socială e foarte ridicat în România. În același timp, țara noastră nu se califică deocamdată pentru adoptarea monedei unice europene.

Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice: "În acest moment, niciuna dintre ţările non-euro nu îndeplineşte criteriile prevăzute în tratate, aşa că vom continua împreună pregătirile pentru aderarea la zona euro, într-o stare de spirit bună, într-o perspectivă care este deschisă".

Documentul Comisiei Europene amintește și de presiunile la care este supusă justiția în lupta cu corupția și remarcă faptul că evoluțiile din ultimul an au generat dubii ample privind ireversibilitatea progreselor de până acum pe care România le-a făcut în reforma justiției și lupta împotriva corupției.

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat și a anunțat într-un comunicat că în perioada următoare propunerile de recomandări ale Comisiei Europene vor fi analizate sectorial în ministerele vizate, pentru a fi luate măsuri. România poate formula observații la documentul Comisiei până la sfârșitul acestei luni, iar în luna iunie recomandările vor fi adoptate în Consiliul European de vară.

Din Bruxelles, pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI