Recomandări de weekend: Teatru, spectacol, expoziții

Ne așteaptă un weekend plin de evenimente, de la comedii la producții cu o pronunțată tentă socială. S-a deschis de asemenea și primul muzeu privat de artă din România, după Muzeul Simu în 1910. Detalii vă oferă noastră Loredana Iordache.

 

12 Octombrie 2018, 10:30 (actualizat 12 Octombrie 2018, 10:48) |
Recomandări culturale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Teatrul Nottara, astăzi începe Fest(in) pe Bulevard, un proiect cultural care anul acesta va cuprinde peste 30 de producții, grupate în mai multe secțiuni, la care participă artiști din nouă țări: România, Franța, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Italia, Serbia, Kazahstan. Secțiunile festivalului sunt: Criza comunicării - care este și tema ediției, o secțiune competitivă în cadrul căreia vor fi prezentate spectatorilor producții a căror temă este comunicarea, Bulevardul Comediei - care vă propune spectacole de mare succes cu un juriul alcătuit din cinci membri aleși din public; Premiere în Fest(in) - cele mai noi producții ale Teatrului Nottara și secțiunea Invitați speciali însemnând producții de bună calitate și de succes, care aparțin unor teatre partenere și care completează, prin temele abordate, tematicile evenimentului.

Festivalul mai cuprinde manifestări conexe: spectacole-lectură pe texte adecvate temei centrale, colocvii, discuții cu publicul după reprezentații, evenimente stradale, lansări de carte (de teatru), expoziții de fotografie de teatru, întâlniri și aniversări ale unor personalități teatrale.

Teatrul Evreiesc de Stat organizează până duminică cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș - TES FEST, cu ocazia aniversării de 70 ani a Teatrului Evreiesc de Stat, cu această titulatură, și a 142 de ani de la înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.

În cadrul Festivalului vor fi prezente trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din întreaga lume - SUA, Israel, Franța, Republica Moldova, Austria, Polonia, formații și interpreți de muzică klezmer de renume mondial, menite să aducă în atenția publicului cultura idiș, sub toate aspectele sale.

Tot în acest weekend are loc Ediția cu #5 a Platformei Internaționale de Teatru București la ARCUB - Gabroveni și la Teatrul Mic.

Tema ediției, "istoria cu i mic". Organizatorii și-au propus astfel să redeseneze harta României prin teatru, spectacolele fiind bazate pe istorii din diferite orașe, de la Sfântu Gheorghe la Constanța și de la Piatra Neamț la București, cu protagoniști care fac parte din comunitățile românești dar și maghiare, moldovenești, rome, tătărăști.

Voci cât se poate de diferite ale societății contemporane.

S-a deschis și primul muzeu privat de artă din România (după muzeul Simu, în 1910) la București, în bulevardul Primăverii nr 15. Având cinci niveluri, Auditorium, bibliotecă, cafeterie, shop și grădină, muzeul își propune ca, pe lângă expoziția permanentă, să producă anual minimum două expoziții temporare cu artă românească și două expoziții temporare cu artiști străini de renume, urmând ca ritmul să fie de trei expoziții temporare/an din fiecare.

Chiar de la deschidere, MARe/Muzeul de Artă Recentă debutează cu două expoziții temporare, "MEN" a artistului canadian Jeff Wall și Rai din Iad, reunind peste 20 de artiști români contemporani, care explorează dezbaterile din jurul reprezentării vizuale a spiritualității și fenomenului religios din România ultimilor cinci decenii. Iar colecția permanentă "Diversitate stilistică cu răspundere limitată" pune accent pe arta românească produsă din anii 60 până astăzi oferind vizitatorilor o perspectivă critică asupra riscurilor, a reușitelor și a compromisurilor artiștilor români în timpul dictaturii comuniste și după căderea regimului în 1989.

Mai multe informații culturale vineri, de la ora 18, la emisiunea Cooltura. Tot atunci un interviu cu scriitorul Horia Roman Patapievici.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI