Recomandări culturale. Regal muzical pe scena Sălii Radio, premieră la Teatrul Act

Sfârşitul de săptămână aduce concerte simfonice importante atât la Sala Radio cât şi la Ateneul Român. Iubitorii spectacolelor de teatru au de asemenea de unde alege. Cu mai multe detalii vine acum colega mea, Loredana Iordache

01 Februarie 2019, 09:14 (actualizat 01 Februarie 2019, 10:20) |
Recomandări culturale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prima zi a lunii februarie aduce un regal muzical pe scena Sălii Radio! Gabriel Croitoru- violonistul care cântă pe vioara lui Enescu - și violoncelistul Răzvan Suma vor interpreta - alături de Oarchestra Națională Radio - Dublul concert în La Minor pentru vioară, violoncel și orchestră, semnat de Brahms.

Gabriel Croitoru a obținut, din anul 2008, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparținut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Național „George Enescu".

Violoncelistul Răzvan Suma este cunoscut publicului larg mai ales grație turneelor sale naționale derulate sub titlul "Vă place...?". Concertul se desfășoară sub bagheta dirijorului Noam Zur. Din programul serii  fac parte și "Preludiile" semnate de Claude Debussy și lucrarea care aparține compozitorului contemporan Șerban Nichifor.

La Teatrul Evreiesc de Stat, sâmbătă se joacă Idiș?. Reprezentația face o incursiune în istoria teatrului evreiesc din România. Spectacolul este  inspirat de interviuri purtate de regizoarea Andreea Vălean și dramaturgul Peca Ștefan cu foști membri ai trupei Teatrului Evreiesc de Stat din București și Tel Aviv, membrii ai publicului din România și Israel care au asistat la mari producții ale teatrului de-a lungul timpului, precum și studiul unui amplu material de arhivă. Astfel că ideea, dramaturgia și regia îi aparțin Andreei Vălean iar textul și versurile lui Peca Ștefan.

Din distribuție: Katia Pascariu, Lucian Ionescu, Iolanda Covaci, Anka Levana, Natalie Ester, Marius Călugărița și Mircea Dragoman, acompaniați de TES Orchestra.

Premieră la Teatrul Act. Luni se joacă Moș Nichifor cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu, în regia lui Alexandru Dabija. Textul este o adaptare  după Moș Nichifor Coțcariul de Ion Creangă. Pe lângă umor și surprinzătoarea filosofie, opera lui Creangă are și o puternică  dimensiune erotică.

Oralitatea lui provocatoare a trecut în proză distilându-se într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă și plină de umor. Moș Nichifor este un spectacol despre întâlnirea dintre două generații și confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei.

În această seară la Ateneul Român, Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu" vor susține un concert vocal-simfonic dirijat de - Jonathan Berman și Iosif Ion Prunner. Solist - Adrian Jojatu. Din program Richard Wagner - "Preludiu și moartea Isoldei", "Murmurul pădurii din Siegfried",  Ermanno Wolf-Ferrari - "Suita Concertino pentru fagot și orchestră" și Claude Debussy - "Nocturne"

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI