Recomandări culturale | Noaptea Albă a Galeriilor, teatru pentru copii, prima pietonală culturală din București, concert Alexandru Tomescu

5 octombrie 2018, 09:13

Filarmonica George Enescu deschide noua stagiune la Ateneu cu un concert extraordinar al pianistului și dirijorului Christian Zacharias. Acesta va conduce Orchestra Simfonică a Filarmonicii într-un program integral Beethoven. Anul acesta stagiunea Filamonicii „George Enescu” se va desfăşura sub semnul aniversării Centenarului, dar şi al aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii şi a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român.  Astfel, în această toamnă pe scena mare a Ateneului vor urca dirijori şi solişti de renume internaţional.

Tot astăzi, Orchestra Națională Radio deschide stagiunea printr-un concert al apreciatului violonist Alexandru Tomescu.

În aceasta seară se desfășoară şi Noaptea Albă a Galeriilor în  institute culturale, spaţii alternative, huburi creative, ateliere de artist şi galerii de artă din Bucureşti, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Petrila, Reşiţa, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara. Organizatorii invită publicul NAG să utilizeze și în acest an aplicația mobilă NAG pentru a descoperi harta culturii contemporane din cele treisprezece orașe din România! În București, harta celei de-a douăsprezecea ediții a Nopții Albe a Galeriilor numără șaptezeci de locații participante al căror program divers invită publicul să petreacă o noapte albă în compania culturii contemporane.

Institutul Goethe s-a mutat pe Calea Dorobanți 32 şi  în acest weekendul va avea loc festivitatea de deschidere intitulată Goethe-Fest, un festival de două zile ce are ca tematică jocul. Astăzi va avea loc vernisajul expoziției „Games and Politics” care este înscrisă în Noaptea Albă a Galeriilor. Propunerea organizatorilor este o expoziție de jocuri video care provoacă vizitatorul să reflecteze asupra rolului jocului în societatea actuală și abordează, în plan artistic, tematici precum critica mijloacelor media, migrația, raporturile de putere, rolul sexelor și militarismul.  În ambele zile de festival, odată cu lăsarea întunericului, vă veți putea bucura de o proiecție interactivă pe fațada noului sediu. Dar vor fi şi alte activităţi care vă aştepată să le descoperiţi.

Mâine începe Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii.  Evenimentul care se desfăşoară sub deviza „O sută, o mie, un milion de povești” este dedicat celor mai tineri spectatori, copiii cu vârsta cuprinsă între câteva luni și 12 ani. Însumând peste 30 de reprezentații, producțiile invitate sunt realizate de teatre și companii din 8 ţări. Festivalul se deschide cu spectacolul Pantalone în lună susținut de actorii Teatrului Ion Creangă.

Sâmbătă și duminică, are loc prima pietonală culturală din București. Între orele 11.00 și 23.00, pe strada I.L. Caragiale mersul mașinilor va fi oprit, iar strada va deveni pe rând spațiu expozițional, loc de întâlnire în mijlocul orașului, spațiu de lectură, loc de dezbatere, loc de joacă pentru copii și adulți, scenă de dans și cinema, într-un cuvânt Block Party în District 40.  Evenimentul  ridică problema lipsei de colaborare a comunităților culturale din zonele istorice ale Bucureștiului, singurele capabile, în contextul actual, să dinamizeze aceste zone și să salveze de la dispariție și mutilare aceste insule de identitate ale orașului vechi.

Amănunte despre chiar astăzi la emisiunea Cooltura de la inițiatorul evenimentului, Edmond Niculusca.

Din această săpătâmanaă, emisiunea Cooltura își schimbă ora de difuzare și va începe de la ora 18.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite