Recomandări culturale | Unde vă puteţi petrece timpul liber în acest weekend

Fie că este vorba despre teatru, operă sau film, urmează o perioadă cu multe premiere. Detalii are Loredana Iordache în rubrica de recomandări culturale.

14 Februarie 2020, 15:39 (actualizat 14 Februarie 2020, 15:44) |
Recomandări culturale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Opera Națională București prezintă premiera spectacolului „Turandot" de Giacomo Puccini. Reprezentațiile cu titlu de premieră vor avea loc pe 14 și 16 februarie 2020, începând cu ora 18:30. Regia, decorul, costumele și luminile poartă semnătura lui Mario de Carlo, iar coregrafia îi aparține Corinei Dumitrescu. Maestru de cor - Daniel Jinga, maestru cor de copii - Smaranda Morgovan, asistent de regie - Alexandru Nagy. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Invitații speciali ai reprezentațiilor vor fi sopranele Maria Guleghina și Dragana Radakovic, în rolul titular, dar și basul Dragoljub Bajic.  Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano.Tema exotică din „Turandot" nu constituie pentru Puccini decât pretextul de a-și exprima gândurile pe un plan oarecum mai filosofic și mai general, dar cu vechea dependență de faptele vieții reale. Materia primă e textul, libretul de operă, fără de care se simte inutil, fără rost între oameni. Libretiștilor le-a cerut să dea o formă modernă și interesantă subiectului. „Dacă reușiți, veți vedea ce lucru original și tulburător va ieși din strădania voastră". Giacomo Puccini și-a dorit să redea în „Turandot" tot ce au suferit, tot ce au iubit, au visat și au urât oamenii vremii lui.

Matilda și groparii" de Stela Giurgeanu, declarată „Piesa anului 2018" la Gala Premiilor UNITER, va avea premiera oficială sâmbătă, 15 februarie 2020, la Sala Atelier, de la ora 20.00. Spectacolul este realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava. Publicul Teatrului Naţional din Bucureşti are ocazia de a se întâlni cu o nouă piesă românească, desprinsă din realitatea zilelor noastre, în care violenţa domestică planează, apăsătoare, când tăcută, dar cel mai adesea violent de zgomotoasă. O comedie neagră despre eterna dispută dintre femei şi bărbaţi, plină de suspans ca un policier, din care nu se ştie niciodată cine iese învingător, sau măcar…la suprafaţă. În regia lui Mircea Rusu, cu o distribuţie aleasă şi dirijată cu fineţe psihologică, "Matilda şi groparii" este un spectacol-pledoarie pentru libertatea femeilor atât de puternice în toată fragilitatea lor, un joc al aparenţelor, camuflând dureri teribile şi răni cicatrizate.

Institutul Cervantes din Bucureşti are o nouă înfăţişare. Artistul vizual Pisica Pătrată a realizat trei picturi inedite în holurile instituţiei, în stilul propriu. Alexandru Ciubotariu, mai cunoscut publicului ca Pisica Pătrată,  este unul dintre primii artişti stradali din Bucureşti. Picturile realizate în colaborare cu Institutul Cervantes includ  toate preocupările şi motivele artistice ale acestuia: relațiile, vecinătatea, suprapunerea, alăturarea, succesiunea personajelor din imaginarul său. Picturile murale semnate de  Pisica Patrata reprezintă noua imagine pe care Institutul Cervantes doreşte să o aibă, acum când împlineşte un sfert de secol de la inaugurare.  Este un mod de a integra instituţia în peisajul urban al Bucureştiului. Lucrările Pisicii Pătrate pot fi văzute la Institutul Cervantes până la sfârşitul anului.

Lungmetrajului „Tipografic Majuscul",  va avea avanpremiera în România luni, la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco din București. După proiecție va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Radu Jude dar și o parte din echipa filmului.  Pelicula va avea premiera internațională la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pe 22 februarie 2020. Cea de-a 70-a ediţie a Berlinalei se va desfășura între 20 februarie şi 1 martie 2020.

Filmul lui Radu Jude, inclus în secțiunea competițională Forum, va rula în festival și în zilele de 24 și 29 februarie și 1 martie.

„Tipografic Majuscul", o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, va avea premiera în cinematografele din România pe 21 februarie 2020.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI