Recomandări culturale. Unde ne petrecem timpul liber în acest weekend

20 decembrie 2019, 12:40

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi – în prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) – va interpreta una dintre partiturile monumentale ale muzicii clasice: Recviemul de Verdi. Solişti aplaudaţi în ţară, dar şi pe scenele internaţionale, sosesc la Bucureşti pentru eveniment: Teodora Gheorghiu – soprană, Maria  Miron – mezzosoprană, Ovidiu Purcel – tenor şi Marius Boloş  – bas. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu).

În deschiderea concertului, Editura Casa Radio va lansa audiobook-ul de mărturii „Silvia Iliescu, Carmen Ionescu, Octavian Silivestru, Radio-istorii. 21-25 decembrie 1989″. Evenimentul va avea loc în foaierul Sălii Radio, de la ora 18.50.

Un şuvoi de entuziasm, încrâncenare, durere, eliberare, fericire dar şi nenumărate alte sentimente şi gânduri întipărite, din întâmplare, pe peliculă. Aceste instantanee ale libertăţii, realizate în România şi în alte ţări foste comuniste (Bulgaria, Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia și Ungaria) de foto-jurnalistul american Edward Serotta, compun o tulburătoare expoziţie-mărturie „1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi”, ce este deschisă la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu.  Expoziţia va fi deschisă până pe  19 ianuarie 2020, conform programului de vizitare al Palatului Suţu. Edward Serotta este un fotograf american, care a păşit pentru prima oară în Europa Centrală şi de Est în 1985. În acel an, el a petrecut o lună în România încercând să documenteze cotidianul comunităţii evreieşti de aici. În 1988, Edward Serotta părăsea cu totul Statele Unite și se muta la Budapesta, pentru a putea călători şi studia mai lesne fiecare comunitate evreiască din regiune. Nu fotografiase niciodată o revoluție, o demonstrație de protest sau un schimb de focuri. Cu toate acestea, el şi aparatul său de fotografiat s-au nimerit exact în mijlocul lor, după cum această expoziţie o arată foarte clar.

La 30 de ani de la Revoluție, Muzeul Național de Artă Contemporană pregătește lansarea unui album  2019, o carte inventar despre epoca Ceauşescu şi lucrările de artă vizuală care o reprezintă. În interiorul ei se vor regăsi – cu reproduceri de lucrări omagiale din colecția muzeului, moștenite în mare parte pe cale instituțională, de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală. Lansarea oficială va avea loc în luna ianuarie a anului 2020.

La înființarea sa în 2001, Muzeul Național de Artă Contemporană a preluat colecția fostului Oficiu de Expoziții al Consiliului Culturii și Educației Socialiste, reciclat în 1990 în Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă. Un fond important îl constituiau lucrările cu caracter omagial și – mai ales – portretele soților Ceausescu. Lucrările erau achiziționate direct de la artiști din ateliere, sau indirect prin intermedierea Uniunii Artiștilor Plastici, realizate la comanda unor instituții ale statului sau aduse spontan de către autori pentru a fi expuse în numeroasele expoziții cu caracter politic.

Acest fond documentar a migrat de la vechile structuri de propagandă culturală la Muzeul Național de Artă Contemporană sub protecția unui pașaport diplomatic de artă contemporană și – atenție – de proprietate a statului român.

„Ceea ce a caracterizat anul 2019 a fost tocmai o suspendare a preocupărilor identitare, o punere în paranteze a marilor teme nerezolvate, o răsucire perpendiculară pe axa memoriei – astfel că nici privirea scrutătoare asupra trecutului, nici contemplarea îngrijorată a viitorului nu au mai fost posibile. Această absență și această tăcere m-au făcut să simt nevoia unui inventar cu (modest) rol compensator. El se referă la una dintre realitățile care – în mod simbolic – au stat la temelia înființării în 2001 a Muzeului Național de Artă Contemporană, anume arta omagială.” (Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană)

Sâmbătă,  la ora 11, Radio România oferă celor mici și mari un foarte frumos cadou muzical de Crăciun: un concert cu acces liber. Două dintre ansamblurile instituției  – Orchestra de Cameră Radio și Corul De Copii Radio (dirijor: Răzvan Rădos) – vor susține la Sala Radio un concert de colinde și cântece internaționale de Crăciun,

În programul concertului veți regăsi colinde românești ca După datini colindăm, Ia’n sculaţi, Moș Crăciun, Sus, boieri! sau celebre cântece de Crăciun din repertoriul altor țări, precum Jingle Bells sau Joy to the World.

Concertul se va derula sub bagheta dirijorului Constantin Grigore, care se bucură de o bogată carieră în țară, dar și pe plan internațional. În 2017, a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liege (Belgia), unde a dirijat o serie de 7 concerte.  Evenimentul se va desfășura cu participarea pianistei Magdalena Faur.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite