Recomandări culturale pentru weekend. Începe Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania

15 martie 2019, 13:43

Tot în cadrul festivalului va avea loc și proiecția  filmul „Touch me not” care intră apoi în toate cinematografele din țară. Nu trebuie să ratați nici expozițiile proaspăt deschise, am făcut în această săptămână o trecere în revista a celor mai importante evenimente culturale.

Până pe 24 martie puteți participa la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.

În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluția care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceaușescu în România, dar și de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia și Polonia.

Acești 30 de ani de democrație în România și în Europa de Est reprezintă tema principală a festivalului. Sunt filme despre justiție, refugiați, migranți, familii „netradiționale”, drepturile femeilor, ale persoanelor cu dizabilități sau despre condițiile de muncă ale lucrătorilor din întreaga lume.

De asemenea, vor fi retrospective ale unor renumiți cineaști internaționali și o competiție care cuprinde zece filme incitante.

Aproximativ 50 de invitați internaționali vor participa la ediția din 2019 a festivalului, care se va desfășura în cinci locații principale: Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez, ARCUB, Cinemateca Eforie, POINT și #Pavilion 32 – Goethe-Institut București. Vor avea loc întâlnirile informale de dimineața cu cineaștii, dezbaterile pe tema principală a ediției, workshop-uri și proiecții.

Festivalul se deschide cu „Suflete moarte” realizat de regizorul chinez Wang Bing. Sunt zeci de documentare extrem de interesante pe care merită să le vedeți, dintre acestea și „Distanța dintre mine și mine, coprodus de TVR.]

„Touch me not”, controversatului câștigător al Ursului de Aur la Berlinale intră în cinematografele din țară în cadrul Festivalului One World România. Începând de mâine vor fi organizate mai multe evenimente speciale legate de film: în afară de cele trei proiecții în prezența echipei, publicul bucureștean va avea ocazia să participe nu doar la dezbaterea deschisă Politicile Corpului, ci și la o serie de workshop-uri create de protagoniștii filmului. „Touch me not” este o invitație de a pune sub semnul întrebării lucruri pe care le știm, idei cu care creștem din copilărie, din societate, din educație”, spune chiar Adina Pintilie, realizatoarea filmului.

Palatul Mogoșoaia este în luna martie parte din Infernul lui Dante printr-o expoziție a sculptorului Aurel Vlad, o expoziție cu un mesaj foarte precis: „Hai, mergi!” Artistul adună lucrări din ultimii doi ani pe care le cuprinde într-o poveste extraordinară despre prăbușiri și… miracole. Aurel Vlad împlinește în această lună 65 de ani.

A modelat tabla de zinc, lemnul, ceramica, plumbul, a rechemat personaje mitologice și a prins într-o mare poveste momente autobiografice.

Avem și o recomandare de carte, „Xanax” a jurnalistului Liviu Iancu. Cartea vorbește, fără perdea, despre o lume pe care a cunoscut-o foarte bine în meseria sa. Astfel că întâlnim oameni simpli, miniștri, prostituate, pești, mari oameni de business, medici celebri, cântăreți, jurnaliști foarte cunoscuți și actori.

„În esență, asta este Xanax, un roman construit din sute de întâmplări adevărate, amuzante și triste în același timp, pentru care eu și personajele mele am plătit, cu toții de fiecare dată un preț, mai mic sau mai mare”, spune chiar autorul Liviu Iancu care ne vorbește în carte și despre condiția jurnalistului în Romania. Să mai spunem că primul tiraj s-a epuizat imediat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite