Recomandări culturale pentru weekend. Festivalul Filmului European are loc în Bucureşti şi alte 7 oraşe din ţară

11 mai 2018, 10:24

Până pe 20 mai puteți merge la unul dintre cele mai importante evenimente culturale, Art Safari care se desfășoară în Piața George Enescu din Capitală. Unic ca structură, concept și amploare Art Safari este format din Pavilionul Muzeal, cu lucrările de Tezaur ale maeștrilor artei românești, Pavilionul Central curatoriat de un expert internațional, programul educațional – Art Safari Kids & Art Talks și Programul Internațional.

Puteți vedea lucrări ale artiștilor Nicolae Tonitza, Ion Grigorescu, Mihai Sârbulescu, Ștefan Luchian, Constantin Brâncuși, Ion Țuculescu şi foarte mulți alții. Dar dacă sunteți interesați ce colecționa la rândul său Ceaușescu în glorioasa „Epocă de aur”? Care erau gusturile acestuia în materie de artă? Pentru scurt timp, în mijlocul Capitalei, Art Safari va fi gazda celor mai de seamă lucrări din colecția Ceaușescu aduse de la Palatul Primăverii.

Este în plină desfășurare Festivalul Filmului European care anul acesta are loc în Bucureşti şi alte 7 oraşe din ţară. Ediția a XX-a e și cea mai mare. Sunt peste 60 de filme de ficțiune, documentare, scurtmetraje, pelicule care însumează mai bine de 100 de ani de cinema (cea mai veche din colecție este una mută, din 1914, a lui Michael Curtiz).  Selecția cuprinde pelicule care te îndeamnă să reexaminezi trecutul -sunt 100 de ani de la  sfârșitul Primului Război Mondial. Secțiunea Front Comun grupează filme mai vechi sau mai noi, nu puține capodopere pe această tema. În Anul European al Patrimoniului Cultural, festivalul a pregătit o secțiune de filme clasice, restaurate. Printre care și multe filme vechi prezentate la Cannes.

Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai mari pictori români contemporani, își prezintă expoziția Facerea lumii la Galeria Rotenberg-Uzunov până pe 16 iunie. De această dată Sorin Ilfoveanu pune omul față în față cu el însuși și-l face să-și recunoască limitele în timp și cunoaștere.”Nimic nu se știe, totul e numai imaginat.”Și acest om care „nu știe să trăiască și își terfelește tradițiile” are o revelație. Vede că salvarea sa nu se poate înfăptui decât prin reîntoarcerea la acel timp mitic prin repetarea gesturilor arhetipale. O lucrare semnată de el a fost expusă de celebra casă de licitații Christie’s alături de mari artiști ai lumii: Pablo Picasso sau Henri Matisse.

Mai multe despre aceste subiecte și un interviu cu arhitectul Serban Sturdza, astăzi de la ora 17.30 la emisiunea Cooltura.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite